Üsküdar Lazerle Varis Tedavisi
VARİS NEDİR
Vücuttaki toplardamarların belirgin hale gelmesi ve genişlemesidir.
Varis, çeşitli derecelerde olabilir ve toplardamarların içinde yer alan kanın aşağıdan yukarı doğru taşınmasına yardım eden kapakçıkların iyi çalışmaması neticesinde ortaya çıkar. Kapaklar tam olarak kapanamazsa yukarı taşınan kanın bir kısmı geriye kaçar ve aşağıdaki damarların genişlemesine neden olur. Bu genişleme kapakların birbirinden uzaklaşmasına, kaçağın artmasına, yetmezliğin belirginleşmesine ve kısır döngü şeklinde damarların daha da genişlemesine yol açar. Bir süre sonra dolaşım bozulmaya başlar ve renk değişikliğinden“varis ülseri” dediğimiz yaraların oluşumuna dek giden tablo meydana gelir. Toplardamarda gözüken bu fonksiyon bozukluğunda, kişilerde zamansız meydana gelen kramp ve ağrılar, bacaklarda çekilme ve yorgunluklar ilk belirtileridir. Varis belirtileri; toplardamarların cilt dışında belirginleşmesi, damarlarda kıvrılma, bacaklarda yanma ve kaşınma ile kendini gösterir. Bulaşıcı bir hastalık olmayan varis aynı zamanda genetik bir hastalık olarak da adlandırılabilir. Bayanlarda, özellikle hamile bayanlarda görülme olasılığı baylara oranla daha yüksektir.
VARİSİN SEBEPLERİ
Toplardamar kapakçıklarının bozulmasının genetik veya dış etken birçok sebebi olmakla birlikte özetle;
- Fazla hareketsiz kalmak veya ayakta çok fazla hareketsiz kalmak,
- Dar giysiler,
- Yüksek topuklu ayakkabı kullanımı,
- Fazla kilolar,
- Yüksek alkol ve baharat kullanımı gibi etkenler sayılabilir.
VARİS TEDAVİSİNDE HANGİ LAZER KULLANILIYOR?
Tedavide Nd:YAG türü lazer ışınları kullanılmaktadır. Nd:YAG (1064nm) lazer ışınları hemoglobin üzerine yoğunlaşır. Damarları deforme ederek tedavi sağlar.
SEANS SÜRESİ VE SEANS ARALIKLARI
Seanslar tedavi edilecek bölgenin büyüklüğüne göre 15 dk. ile 1 saat arasında değişmektedir. Ortalama 4 – 6 hafta aralıklarla 1 – 3 seans sonunda başarılı sonuçlar alınmaktadır.
VARİS TEDAVİSİ SONRASI UYARILAR
Birkaç hafta güneş ışığı ve solaryuma maruz kalınmamalı, güneş ışığından kaçınmak mümkün değilse de yüksek faktörlü güneş koruyucu kremler kullanılmalıdır.
Duş alırken suyun fazla sıcak olmamasına dikkat edilmeli, bünyenin dayanabileceği en ılık sıcaklık seçilmelidir.
