Yenisahra Epilasyon Kliniği
Lazer epilasyon, istenmeyen tüyleri kalıcı veya uzun süreli yok etmek için kullanılan teknolojik gelişmelerden biridir. Lazer epilasyonun etkisi FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) tarafından ilk defa 1997 yılında onaylanmıştır ve o zamandan beri tüm dünyada yaygın olarak kullanılmaktadır. Lazer epilasyonda açık renk cilt ve koyu renk kıl yapısına sahip kişilerde daha erken sonuç alınır. Lazer epilasyon uygulamasında her hastaya, bölgeye ve cilt tipine göre seçilecek lazer sistemi, enerji, dalga boyu vb değişir. Bu sayede kıl köklerine etki edecek ama cilde zarar vermeyecek güçte çalışılarak kısa sürede tedavinin bitirilmesi amaçlanır.
Lazer sistemleri seçici termal hasar prensibiyle çalışır. Lazer epilasyonda, lazer ışığı kıl köklerindeki rengi veren melanin pigmentini hedef alır. Milisaniyeler içinde cilde uygulanan lazer ışığı, cilt hücrelerine zarar vermeden geçerek kıl kökündeki renk pigmentleri tarafından emilir. Gönderilen enerji ısıya dönüşerek kıl kökünü tahrip eder, kıl kökünün kıl üretme kabiliyeti kaybolur veya kısıtlanır. Aşırı ısınan kıl gövdesinin çevre dokulara zarar vermesini engellemek için işlem sırasında cilt soğuk hava ile soğutulur.
Kaç seans uygulama gerekir
Lazer ışığı büyüme evresindeki kıl köklerini etkiler. Bütün kıl kökleri aynı zamanda büyüme evresinde olmadığından her seans sonrası azalma beklenir. Lazer epilasyon uygulamaları belli aralıklarla tekrarlanan seanslardan oluşur. Genellikle vücut bölgelerinde lazer epilasyon seans aralıkları 6-8 hafta, yüz bölgesinde 4-6 haftadır. Tedavi, uygun cilt yapısına sahip bireylerde ortalama 5-8 seansta tamamlanır. Kılların renklerinde ve büyüme devrelerinde olan değişikliklerden ötürü lazer epilasyon seansı sayısı kişiye göre hatta aynı kişide vücudun farklı bölgelerine göre değişir. Tekrarlanan seanslar sonrasında cilt ve kıl yapısının uygun olması halinde uygulama yapılan bölgedeki kılların bayanlarda % 70-90’ı, baylarda ise % 60-80’i kalıcı olarak temizlenir.
Bir seans ne kadar sürer
Seans süresi kullanılan cihazların özelliklerine göre değişmekle beraber ortalama yüz için 5-6 dakika, bacaklar ve diğer geniş alanlar için 60-90 dakika sürmektedir.
Lazer epilasyonun yan etkileri nelerdir?Uygulama sonrasında kızarıklık ve kıl köklerinde hafif kabarıklık olabilir. Bu etki kısa sürede kaybolur. Nadiren kabuklanma, uygulama alanında açık veya koyu renk değişikliği olabilir. Lazer epilasyon genel olarak ağrılı bir işlem değildir. İşlem sırasında duyulan acı hissini azaltmak için soğuk hava uygulaması yapılır.
Epilasyon amacı ile kullanılan lazerler nelerdir
Alexandrite, Nd Yag lazerler en güvenilir ve sonuç veren sistemlerdir
Lazer epilasyondan önce dikkat edilmesi gereken durumlar nelerdir
- Vücutta kıl dağılımı, yaş, ırk, ilaçlar, hormonal bozukluklar, vücudun bölgesel özelliklerinden etkilenir. Bu nedenle öncelikle kişi değerlendirilir, tüylenmenin nedeni araştırılır, gerektiğinde tahlil ve tetkikler istenir.
- İşlemden önce cilt tipi ve kıl rengi tedaviye uygun olup olmadığı, hangi lazerin kullanılacağı ve uygun doz belirlenir.
- Lazer tedavisine engel teşkil edecek bir hastalık veya ilaç kullanımı olup olmadığı değerlendirilir.
- Lazer epilasyon uygulanacak bölgeler güneş veya solaryumdan bronzlaşmamış olup, seans sırasında kişinin gerçek ten rengine yakın olmalıdır.
- Lazer epilasyon uygulanacak bölgelerdeki kıllara 1 ay içinde kökten alma işlemi (ağda, cımbız, epilatör, ip gibi) sarartma, boyama yapılmamış olmalıdır. Uzayan kıllar seanstan 2-3 gün önce kısaltılır.
- Cilt soyucu ürün (peeling) kullanılıyorsa (retinoik asit, glikolik asit gibi) 1 hafta önceden bırakılmalı ve belirtilmelidir. Lazer uygulaması yapılacak bölge temiz olmalı cilt üzerinde makyaj malzemesi, deodorant vb. bulunmamalıdır.
Lazer epilasyon sırasında ve sonrasında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
- Uygulama sırasında mutlaka koruyucu gözlük kullanılır.
- Uygulama sonrası çok sıcak duş alınmaması ve o bölgeyi tahriş etmemek önerilir.
- 1 ay kadar güneşten korunma ve solaryuma girmemek gerekir.
- İşlem yapılan kıllar 1-3 haftada dökülür. Seans aralarında çıkan tüyler jilet, makas gibi yöntemlerle kısaltılabilir.