Lazer ile varis tedavisinde ağrı hissedilir mi?

Lazer ile varis tedavisinde ağrı hissedilir mi?

Varis ne demektir?
Kanı kalbe geri taşıyan damarlara toplardamar denir. Toplardamarların görevi, dokulardan alınan kirli kanı temizlenmek üzere kalbe taşımaktır. Atardamarlar ise temizlenmiş kanı tekrar kullanılmak üzere dokulara taşır. Atardamarların aksine toplardamarların içinde hassas kapakçıklar bulunur. Bu kapakçıklar, damarların içindeki kanın kalbe doğru, yani tek yönlü yerçekimine rağmen geriye kaçmadan akmasını sağlar. Böylece insan ayakta olsa bile toplardamarlar kanı yukarı, kalbe taşırlar.

Hamilelik, şişmanlık veya genetik nedenlerle bu toplardamarlarda oluşan tıkanıklık ya da uzun süreli baskı nedeniyle bu kapakçıklar bozulur ve kan geriye doğru birikmeye başlar. Bu kan birikimi de cilt dışından mavi, mor ya da kırmızı olarak görülebilir. Yüzeysel toplardamarların iç yapılarının bozulması sonucu uzayıp büklümlü, genişlemiş hale gelmesine VARİS denir.

Genellikle bacaklarda bulunan toplardamarların genişlemesi sonucu oluşan varisler ağrılı ve estetik açıdan istenmeyen bir rahatsızlıktır. Kadınlarda görülme oranı erkelere göre daha fazladır. Varis tedavisinde kullandığımız Nd:YAG Lazer 1064 nm lazerdir.

 

Yüzde oluşan damar genişlemelerinin ise ana etkeni güneş ışığıdır. Ayrıca kortizonlu kremlerin uzun süreli kullanımı, rozase hastalığı, sık alkol tüketimi, bazı cilt hastalıkları (lupus, scleroderma…) da kılcal damarları çoğaltabilir.
 

Varisin Sebepleri

  • Toplardamar kapakçıklarının bozulmasının genetik veya dış etken bir çok sebebi olmakla birlikte özetle;
  • Fazla hareketsiz kalmak veya ayakta çok fazla kalmak,
  • Dar giysiler,
  • Yüksek topuklu ayakkabı kullanımı,
  • Fazla kilolar,
  • Yüksek alkol ve baharat kullanımı gibi etkenler sayılabilir.

 

Varislere sık rastlanır mı?

Varisler yetişkinlerin %15-20’sinde gözlenir. Kadınlarda erkeklere göre 2-4 kat fazla rastlanır. Ailesel geçiş oranı ise %50’den fazladır. 20-70 yaş arası kadınların %55’i

 

Varisler nasıl şikayetlere neden olur?
Genişlemiş damarların etrafında sinirler ve düz kaslar bulunur. Genişleme nedeniyle sinirlere baskı olacağından kişi ağrı hissetmeye başlar. Gece oluşan kramplar, şişkinlik, ayakta kalma sonrası ağrı sık gözlenir.

Varis tedavileri nasıl olmaktadır?
Varisler lazer ve skleroterapi ile düzelebilmektedir. Damarları yaygın ve belirgin olan hastalarda dopler ile inceleme gerekir. Sonrasında ileri derecede yetmezlik varsa damar cerrahlarına yönlendirmek uygun olur. Eğer varisler 4 mm den küçükse tek başına lazer de uygulanabilir, lazer skleroterapi ile birlikte de uygulanabilir.

Lazerler ile damarlar nasıl tedavi edilmektedir?
Lazerde kullanılan ışık damar içinde bulunan kandaki oksihemoglobin isimli madde tarafından emilir ve açığa çıkan ısı etkisi ile damar büzüşür. İşlem anında damar büzüşmesi hemen görülür.

Lazer ile hangi damarlar tedavi edilmektedir?
Bacaklardaki 1-4 mm. çapındaki mavi ve kırmızı renkteki damarlarda, yüzdeki ince kırmızı- mavi kılcal damarlarda, kadınların bacaklarında oluşan ağ tarzındaki damar genişlemelerinde ve vücudun herhangi bir yerindeki damar genişlemelerinde lazerle tedavi mümkündür.

Lazerle varis tedavisi güvenli bir uygulama mıdır?
Kliniğimizde varis tedavilerinde FDA onaylı, etkinliği bilimsel çalışmalar ile kanıtlanmış Nd-yag lazer kullanılmaktadır ve son derece güvenlidir. İşlem süresi, damarların yoğunluğuna göre 15-45 dakika arasında değişir.

İstenilen sonucu almak için kaç seans tedavi gerekmektedir?
Tedavi vücudun bölgelerine ve insanların tedaviye verecekleri yanıta göre 1-4 seans arasında değişmekle birlikte sıklıkla 1-3 seans yeterli olmaktadır. Tedaviler arası süre 4 haftadır. Doktor kontrolünde ve tavsiye edilen seans sayısı ve seans aralıklarına uyulması halinde damarların sayı ve görüntüsünde %70-100 lere varan kalıcı yok olma, renklerinin açılması, cansızlaşması, çaplarının incelmesi sağlanmaktadır.

Lazer ile varis tedavisinde ağrı hissedilir mi?
Cihazın özel soğutma sistemi bulunmaktadır. İşlem öncesinde, sırasında ve sonrasında soğutma sağlanarak maksimum hasta konforu sağlanır.

Tedavi sonrasında herhangi bir yan etki görülür mü? 
Lazer ile tedavi edilen damarlarda işlem sonrası morarma ve damarda belirginleşme görülür. Morarma 1 hafta içinde kaybolur. Damardaki belirginleşme ise 2-3 hafta kadar sürer. Bu dönemde mümkünse varis çorabı kullanılması ve yatıştırıcı krem sürülmesi önerilir. Güneşten korunma esastır. Tedaviden sonra net bir ay güneşten korunma istenir.
 

Lazer herkese uygulanabilir mi?
Kadın, erkek hatta çocuk sağlıklı her bireyin lazerle tedavisi mümkündür. Tıbbi olarak uygun olup olmadığı cilt doktoru tarafından değerlendirildiği için en sağlıklı şekilde uygulamalar yapılmaktadır.

Kan pıhtılaşma sorunu olanlar, kan sulandırıcı ilaç kullananlar, kullanılan lazer ışığı dalga boyuna duyarlılığı olanlar ve ışık duyarlılığına neden olabilen ilaç alanlar, gebeler, kalp pili olanlar, epilepsi hastaları tedaviye alınmazlar.

Aspirin ve demir preparatları alınıyorsa kullanımı 2 hafta önce kesilmeli, güneşle temas veya solaryumdan 2 hafta önce vazgeçilmelidir.
 

Varisten nasıl korunabiliriz?

Varis gelişiminde muhtemel en önemli faktör genetik eğilimdir. Buna ek olarak, hareket gerektirmeyen işlerde çalışan bireylerde varis gelişebilir. Varisten korunma çok kolay bir şey değildir. Varis gelişimini engelleyecek bir ilaç yoktur. Bu yüzden alınabilecek en önemli önlemler kilo kontrolü, düzenli spor, uzun süre sabit pozisyonda kalmamak, bacak bacak üzerine atmamak, bol su içmek, aşırı sıcak su ile banyo yapmamak, fazla tuz kullanmamak ve koruyucu varis çorabı kullanmak olabilir. Her fırsatta bacak yüksekte tutulmalıdır. Varis hastalarının topuklu ayakkabıları az giymesi önerilir.

 

Lazer ile varis tedavisinde ağrı hissedilir mi?