Selülit tedavisi nedir? Nasıl uygulanır?

Selülit tedavisi nedir? Nasıl uygulanır?

Selülit tedavisi

Selülit, cildin portakal kabuğuna benzer görüntüsüne verilen isimdir. Selülit özellikle dokularımızdaki lenf dolaşımının herhangi bir sebepten dolayı yavaşlaması sonucunda, hücreler arasında lenf sıvısının birikmesiyle meydana gelmektedir. Portakal kabuğu görüntüsünün oluşumundan cilt altındaki ve cilde dik olarak bağlanan fibröz bantlar sorumludur. Bu fibröz bantlar kadın ve erkeklerde farklı olduğu için erkeklerde selülit oluşumu, hormonlarında etkisiyle yok gibidir.

Selülit Nasıl Oluşur?

Cilt altında (subcutanöz) yağ dokusunun genişlemesidir. Bu genişleme;

Mikro sirkülasyonu bozar.

Lenfatik dolaşımı bozar.

Bozulmuş lenfatik dolaşım ve kan dolaşımı sonucu hücreler arası boşluğa basınç artışı sonucu sıvı ve toxinler sızmaya başlar,

Lenfatik dolaşımın bozulmasıyla birlikte dokularda hücreler arası mesafelerde yağlarda birikmeye başlar. Bu birikim yani ödem hücre fonksiyonlarını da bozar.
Yağ hücrelerinin giderek büyümesi, akımı iyice bozarak yağ hücrelerinin birikimini artırır.

Cilt altı kalınlığının artması sonucu fibröz bantlarda bir genişleme olamadığından yağ birikimleri yer yer cildin dışarıya çıkıntılar yapmasına neden olur. Bu çıkıntılar cildin portakal kabuğu görüntüsünden sorumludur.

Selülitler yağ birikiminin de ilavesi sonucu her geçen gün artık tedavisi zor bir hal almaya başlar.

Bu birikim adele ve eklem fonksiyonlarında azalmaya, sırt ve bel ağrılarına, çabuk yorulmaya, varisler ve cilt deformasyonlarına, doku sarkmalarına, cilt çatlaklarına yol açarak kişinin psikososyal yapısını da bozmaya başlar.

Kısacası sadece bir kozmetik problem olarak başlayan selülit ilerlemesi durdurulmadığında artık geriye dönüşü imkansız bir hastalık olabilir. Kilo verme ve diyetle sadece cildin daha alt katmanlarındaki yağların erimesi sağlanabildiğinden selülit tek başına diyet ve sporla tedavi edilemez. Çoğunlukla kadınlarda görülür, en çok bacak ve kalçalarımızda ortaya çıkar. Erkeklerde ise yağlanmanın daha fazla olduğu karın ve bel yanlarında görülebilir.

 

Selülit Dereceleri

1:Selülitler başlangıçta yumuşak bir doku özelliğine sahiptirler ki bu selülitlere soft sellülit adı verilir. Ayakta ve yatarken cilt düzgün görünür ama sıktığınızda çukurlar ortaya çıkar. Tedavisi en kolay olan tipidir. Hatta evdeki uygulamalarla bile (krem,masaj) hafifleyebilir.

2:Zaman içerisinde selülitler daha da gelişerek yer yer sertlikler oluştururlar ki, bir el cildin üzerinde gezdirildiğinde el altında nodüler sertlikler halinde hissedilirler, bu selülitlerede nodüler selülit adı verilir. Ayağa kalktığınızda ortaya çıkar. Tedaviye olumlu cevap verirler. Mutlaka bir klinik destek gereklidir.

3:Sellülitlerin daha da ilerlemesi ile ciltte hissedilen nodüler sertlikler daha yaygın ve daha sert hale gelir ki buna fibröz sellülit adı verilir. Yatarken ya da ayakta her pozisyonda ortaya çıkar. Tedavisi mümkün olmayabilir ya da oldukça yavaştır.

 

Neden selülit oluşur?

Aktivite yetersizlikleri

Geçirilmiş ameliyatlar

Yanlış beslenme: Alkol, kafein, baharatlı gıdalar

Hormonol nedenler

Kalıtımsal nedenler

Dolaşım bozuklukları: Bacakları sıkı sıkıya saran kıyafetler, bacak bacak üstüne etmek,

Hipotroidi

Kronik kabızlık

Doğum kontrol hapı kullanımı: Östrojen nedeniyle vücutta su tutulmasına neden olur.

Karaciğer disfonksiyonu

Ruhsal problemler

Fazla alkol tüketimi, sigara (Kan akımını azaltarak)

Hamilelik

Selülit Tedavisi

Spor

Sağlıklı bir diyet

Masaj uygulamaları.

 

Selülit tedavisi sadece oluşan cilt altı yağ dokusunun azaltılmasını değil aynı zamanda neden olan faktörlerin ortadan kaldırılmasını da içermelidir. Selülit oluşumunda altta yatan birçok neden olduğuna göre selülitle savaşmada bu metodların sadece birini kullanarak sonuç beklemekte hatalı olur. Selülit tedavisinde en etkin sonucu alabilmek için diyet, spor ve vakum-radyofrekans kombine tedavi yöntemlerini uygulamaktır.

Radyofrekanstan yoksun kilo verme programları özellikle cildimizdeki elastikiyetin azaldığı ileri yaşlarda sarkmalara neden olabilir. Her iki yöntemin burada kullanılış amaçları azalmış lokal kan akımını uyararak hücreler arası sıvı ve yağ birikimini azaltmak, yağ hücrelerini parçalamaktır. Bu yöntemlerde gerekirse yağ kitlesini azaltmak için uygulama öncesinde liposuction uygulanarak tedavinin etkinliği artırılmaktadır.

Selülit tedavisi nedir? Nasıl uygulanır?