Lazer Epilasyon Hakkında Bilinmesi Gerekenler
LAZER EPİLASYON NEDİR?
Lazer epilasyon, lazer teknolojisi yardımıyla, en kısa sürede, en az ağrı ve yan etkiyle vücuttaki istenmeyen tüyleri güvenli ve kalıcı bir şekilde yok etme yöntemidir.
Lazer epilasyonu diğer yöntemlerden ayıran başlıca özellik kılın etrafındaki dokunun hiçbir zarar görmemesi ve sadece kıl kökünün amaçlanmasıdır.
LAZER EPİLASYONUN AVANTAJLARI NELERDİR?
Lazer epilasyon yöntemi vücudun her bölgesine rahatça uygulanır. Diğer epilasyon türleriyle kıyaslandığında işlem çok kısa sürmekte ve epilasyonun ardından hastalara herhangi bir kısıtlama yapılmamaktadır. Lazer epilasyonun tam anlamıyla başarıya ulaşması kişiden kişiye değişmektedir. Nispeten beyaz tenli ve daha koyu renk tüylere sahip olanlar, esmer ve açık tenli tüyleri olan kişilere oranla çok daha kısa sürede istenilen sonuca varabilirler. Uygulanan tedavinin süresini kısaltmak için, hastaların seans aralarında yinelenen tüylere cımbız, ağda, ip gibi yöntemlerle kesme işlemi uygulamamaları gerekir. Lazer epilasyon yöntemi, ciltte kalıcı bir iz bırakmaz. İşlemin ardından uygulama yapılan bölgede çok hafif pembeleşme olması sıkça görülen bir durumdur. Bu renk değişikliği üç-beş dakikadan birkaç saate uzayabilir. Bu hafif pembeleşmenin dışında ciltte herhangi bir etki gözlenmemektedir.
LEKE VE YANIK RİSKİ OLURTURUR MU?
Ciltte deriye rengini veren melanin pigmenti çok fazla işe yani, cilt bronz veya esmerse etkilenme riski bulunur. Bu sebeple nispeten koyu renkli ciltlerde ve solaryumdan sonra yapılan uygulamalarda, lazer öncesinde bir test atışı yapılır. Bu test atışında bir komplikasyon görülmezse lazer işlemine geçilebilir.
LAZER EPİLASYON HANGİ BÖLGELERE UYGULANIR?
Göz dışında uygun olan her bölgeye lazer epilasyon uygulanabilir.
LAZER EPİLASYON İŞLEMİ KAÇ SEANS SÜRMEKTEDİR?
Lazer ışığı anajen (aktif) aşamadaki kıl köklerini etkilemektedir. Bütün kökler aynı anda aktif olmazlar. Dolayısıyla telojen (pasif) kökler, aktif hale geldiklerinde bunlara da uygulama gerekecektir. Kalıcı bir çözüm, ancak birkaç seanstan sonra elde edilir. Kılların kalınlığı ve yoğunluğu her vücutta farklı olduğu için kesin bir seans sayısı vermek mümkün değildir, kişiden kişiye ve bölgeden bölgeye değişmektedir. Ortalama olarak çoğunlukla 5-8 seans yeterli olmaktadır. Lazer epilasyon uygulamasında cilt tipine göre doz seçimi yapılır. Bu sayede kıl köklerine etki edecek ama cilde zarar vermeyecek güçte çalışılarak en kısa sürede tedavinin bitirilmesi amaçlanır. Herkesin vücut yapısı ve hormonal seviyeleri, cilt tipi farklı olduğu için lazer epilasyonda sonuca ulaşmak için gereken süre kişiden kişiye değişir. Seanslar kılları anajen (büyüme) safhasında yakalamaya uygun sürelerde tekrarlanır.
LAZER EPİLASYON SIRASINDA ACI HİSSEDİLİR Mİ?
Açı eşiği kişiden kişiye ve bölgeden bölgeye değişkenlik göstermekle birlikte, genellikle hastaların büyük çoğunluğu hiçbir acı hissetmemektedir. İşlem sırasında sadece bir lastik çarpmasının oluşturduğu kadar bir acı hissi oluşur. Acı eşiği düşük kişiler için, uygulamadan 1–2 saat önce olası acı hissini ortadan kaldıracak kremler tatbik edilerek acı hissi minimum seviyeye indirilerek işlem yapılabilir. Özellikle Alexandrite cihazlarda harici soğutma yöntemi kullanılarak acı hissi en düşük seviyede tutulur.
LAZER EPİLASYON SONRASINDA İZ KALIR MI?
Lazer epilasyon uygulamasının ardından ciltte geçici kızarıklık görülmesi olası bir durumdur. Normal şartlarda uygulamayı takip eden birkaç saat içinde bu kızarıklığın tamamen sona ermesi gerekir. Fakat aşırı hassas ciltlerde ya da aşırı doz uygulanan ciltlerde lazer epilasyon sonrası oldukça hafif kızarıklık benzeri bir durum görülebilir. Bu kızarıklık 1-2 günlük tedavi ile iz kalmadan eski haline getirilebilir. Lazer epilasyon uygulaması sonrası kişinin güneşlenmesi veya solaryuma girmesi nedeniyle ya da kalıtımsal pigmentasyon problemi olması gibi özel durumlarda ciltte koyu veya açık renklenmeler görülebilir. Genel anlamda bu vakalar kalıcı değildir ve zaman içerisinde hiçbir iz kalmadan kaybolur.
LAZER EPİLASYON ZARARLI MIDIR?
FDA (Amerikan gıda ve ilaç dairesi) tarafından tescil edilmiş bir tedavi olup, bu güne kadar hiçbir zararı kayıtlara geçmemiştir. Lazer ışınının iyonize edici özelliği yoktur. Mutasyona neden olmaz. Bununla birlikte yanlış kullanımlarda geçici ve yüzeysel yanıklar oluşabilmektedir. Bu tür yanıklardan kaçınmak için tedavi uzman kişiler tarafından yapılmalıdır.