Lazerle Leke Tedavisi Kaç Seans Yapılır?
Lazerle leke tedavisi
Lazer tedavileri ciltte bulunan farklı lekelerin tedavisinde kullanılmaktadır. Leke tedavisinde en sık leke hücresi olan melanine etki eden ve kısa atımlı lazer sistemleri kullanılmaktadır. Ancak leke tedavisinde kullanılan farklı lazer sistemleri de bulunmaktadır. Lekenin türüne, rengine, nedenine bağlı olarak uygun lazer sistemleri seçilerek tedavi uygulanmaktadır.
Riskleri var mıdır?
Lazer ile yapılan leke tedavisi güvenilir bir yöntemdir. Ancak çok koyu tenlerde yapılan lazer tedavileri yeni leke oluşumuna neden olabilir. Tedavi sırasında güneşten korunma sağlanmalı ve tedaviler kış aylarında yapılmalıdır. Her leke tedavi edilemeyebilir. Ciltte leke görünümlü benler olabilir ve bu benlerin lazer ile tedavisi riskli olabilir. O nedenle leke tedavisi öncesi bir dermatolog tarafından lekelerinizin incelenmesi gereklidir.
Lazerle Leke Tedavisi Kaç Seans Yapılır?
Çok farklı yapıda, özelliklerde, derinlikte ve koyulukta cilt lekeleri ve pigmentasyon bozuklukları mevcuttur. Ayrıca insanların vücut yapısı, iyileşme özelliği, dolayısıyla lazerle leke tedavisinden sonra lekeleri ciltlerinin temizleme yeteneklerinin farklı olması dolayısıyla, lazerle leke tedavisi yapılacak hastaya kaç seansda tedavinin biteceği tam olarak söylenemeyebilir, ortalama rakamlar ve süreler verilir. Yine verilen sürelerin ve sayıların bir garantisi yoktur, daha fazla seans gerekebilir.
Çiller ve kahverengi yaşlılık lekeleri genelde başarılı bir şekilde tedavi edilirken, daha derin lekeler ve komplike lezyonlar tedaviye dirençli olabilmektedir. Yaygın güneş lekesi ve çiller, yaşlılık lekeleri % 60 – % 80 oranında tek seanstan sonra kaybolurlar. Bazı güneş ve çil lekeleri için ikinci veya üçüncü seanslar gerekli olabilmektedir. Bazı lekeler oldukça dirençlidir ve tamamen kaybolmayabilir. Yine de lazerle leke tedavisi uygulamasından sonra renkleri önemli oranda açılır.
Melasma tarzında aslında hastaların güneş lekesi sandıkları ancak güneş lekesi olmayan bu grubun tedavisi 1 hafta 10 gün aralıklarla 5 seans yapılmaktadır.
Lazerle Leke Tedavisi Sonucunda Lekeler Tamamen Kaybolur mu?
Pek çok leke tipi lazerle leke tedavisi ile tamamen kaybolabilir veya oldukça azalarak belli belirsiz bir iz haline gelir. Hafif bir makyajla çok rahat kapatılabilir. Hastalar daha öncesinden makyajsız dışarı çıkamazken, makyaja bile ihtiyaçları kalmadıklarını ifade ederler.
Lazerle Leke Tedavisinin Yan Etkileri Nelerdir?
Uygun lazerle yapılan leke tedavisinin genelde kötü bir yan etkileri yoktur. En yaygın problem, bazı leke ve pigmentli lezyonların leke tedavisine dirençli olmaları, renkleri bir miktar açılmakla birlikte tedaviye yetersiz cevap vermemeleridir.
Yara ve enfeksiyon oluşumu çok nadir görülür.
Cilt soyma yapılmadığı sürece enfeksiyon oluşmaz. Enfeksiyon oluşması antibiyotikli kremlerle kolayca önlenebilir veya tedavi edilebilir.
Normal deride de nadiren renk açılması hipopigmentasyon görülebilir. Bu gibi durumlarda büyük çoğunlukla renk açılma etkisi çok minimaldir.
Güneşe direk maruz kalınması halinde tedavi edilen lekelerin geri gelme olasılığı yükselir.
Lekelerin tekrar geri gelmesini ve genel olarak cildinizde yeni lekelerin oluşmasını engellemek için cildinizin güneşe karşı titizlikle korunması önemlidir.
Hangi bölgelerde daha iyi sonuç alınmakta?
Tüm vücut bölgelerinde lazer leke tedavisi iyi sonuçlar vermektedir. Özellikle ellerde ve yüzdeki kozmetik soruna yol açan güneş ve yaşlılık lekeleri çok başarılı bir şekilde tedavi edilmektedir.
Güneş lekelerinden kurtulabilir miyim?
Koyu renkli güneş lekelerinin tedavisi daha kolaydır. Birkaç seansta tamamına yakın olarak silinebilirler.
Gebelik lekeleri kaybolabilir mi?
Gebelik lekeleri, tedavisi zor lekelerden biridir. Yüzeyel olanları peeling ve krem tedavilerine iyi cevap verir. Derin gebelik lekeleri için, son zamanlarda Lumenis lazer sistemleri kullanılmaktadır. Elde edilen sonuçlar oldukça başarılıdır.