Aknenin Nedenleri?
AKNE (SİVİLCE) TEDAVİSİ
Akne (Sivilce) Nedir?
Akne ya da diğer adıyla sivilce özellikle gençlerde görülen yaygın bir deri hastalığıdır. İnsan derisinde en sık yüz, boyun, omuzlar, sırt ve göğüs bölgesinde bulunan kıl folikülü (kılın oturduğu yapı) ve eşlik eden sebase bezlerin (yağ içerikli salgı üreten bezler) por adı verilen dışarı açıklığının kapanması veya iltihaplaşması sonucu ortaya çıkar
Aknenin Nedenleri?
Akne gelişiminde 4 temel faktör sorumlu tutulmaktadır;
• Folikül çevresini (kılın oturduğu yapı) kaplayan hücrelerin aşırı çoğalmasıyla dışa açıklığı olan porun tıkanması
• Sebase bezlerin yağlı salgılarının artması
• Propionibacterium acnes olarak adlandırılan iltihap etkeni bakterinin varlığı
• Vücuttaki iltihabi aktivite
• Genetik yapı da akne oluşumunun nedenleri arasında önemli bir yere sahiptir.
Akne tedavi edildikten sonra tekrar çıkar mı ?
Sivilceler tedavi edildikten sonar tekrar çıkabilir. Önemli olan kişinin cilt tipidir. Sivilce yağlı cilt tipi olan kişilerde daha sık görülmektedir. O nedenle tedavi sonrasında cilt tipine uygun kozmetik ve bakım ürünleri kullanmak önemlidir. Cildin yağ dengesini düzenleyen uygun medical kozmetik ürünler sivilce oluma riskini azaltabilirler.
Aknenin Diğer Hastalıklarla İlişkisi?
Akne, diğer hastalıklarla da beraber görülebilmektedir. Adet düzensizliği olan, fazla tüylenme görülen kadınlarda polikistik over olarak adlandırılan hastalık tanıda değerlendirilmelidir. Bu hastalarda testosteron başta olmak üzere hormon, yağ ve şeker düzeyleri ile insülin seviyesi ölçümlenerek tanı konulur.
Sivilceleri sıkmak doğru mu?
Sivilcelerin sıkılması kesinlikle doğru bir hareket değildir. Bu şekilde sivilcenin büyümesine neden olmak mümkündür. Basit bir tedavi ile geçilecek sivilcenin iyileşme süresini uzatırsınız ve iz kalmasına yol açabilirsiniz. Temizlik şartlarına uyulmadan yapılan sivilce sıkma işlemi ciltte mikrobik enfeksiyonlara neden olabilir.