Ben Oluşumu Hakkında Bilgi
Benler Nasıl Oluşur?
• Ben oluşumunun çeşitli sebepleri vardır. Bu sebepler,
• Her deri probleminde olduğu gibi en temel sebep güneşin zararlı ışınlarıdır.
• Doğuştan olan doğum benleri
• Hamilelik
• Hormonal değişimler
• Deri altında melaninlerin kümelenmeye başlaması gibi sebeplerdir.
Lazerle ben tedavisi
Ben yani nevuslar cerrahi olarak alınabileceği gibi lazer ile de tedavi edilebilmektedir. Lazer ile alınacak benler iyi huylu olmalıdır. Epidermal ve dermal nevuslar (benler) lazer ile tedavi edilebilirken, çok derin kökü olan lezyonlar ve deri kanserleri ise cerrahi olarak çıkartılmalıdır. Her ne kadar bir hastalık olmasa bile özellikle koyu renkli benler her an için kanserleşme riski taşımaktadır. Genelde ben aldırma işlemi tercih eden insanlar estetik yönden yaklaşıyor olsalar da mutlaka benlerin kanserleşme riski akıldan çıkarılmamalıdır. Sadece 5 dakika gibi bir sürede benler ameliyatsız yöntemlerde alınabilir.
Zararlı ışınlardan arındırılmış olan Lazer renkli alanlarda yüksek ısı enerjisine dönüşen bir ışık türüdür. Renge dayalı bir tedavi yöntemi olduğundan sadece ciltten daha koyu renkteki benlerin tedavisinde kullanılabilir. Yani burada ortaya çıkan sadece koyu renkli benlerin tedavisi için lazer kullanıldığıdır.
Koyu renkli benler ya melanin denilen kahverengi pigmentle oluşmuş veya damar beni şeklinde olup, kırmızı renklidir. Renkli alanın ışıkla gelen ısıyı daha fazla tutması sonucunda ısınıp, melanin pigmenti içeren kahverengi benler lazer uygulandığında dokuda hasar oluşturacak düzeye kadar yükselir. Koyu renkli ben alanı içeren doku bir anlamda pişer ve altındaki canlı dokudan sınırlanarak ayrılır. Günler içerisinde ayrılan bu tabaka benin küçülmesini veya kaybolması şeklinde tedavi edilmiş olur, bu alanda uygulanan en küçük tedavi yöntemidir.
Lazerle Ben Aldırma Sonrası İz Kalır mı?
Ameliyatsız ben aldırma teknikleri arasında Lazer harici iki farklı yöntem daha bulunmaktadır. Lazer diğerlerine göre daha avantajlı olup, tedavi sonrası fark edilir bir iz kalmayacaktır.
Benler Yapılan Lazer Tedavisi ile Tamamen Geçer Mi?
Genellikle evet. Fakat bazen de tamamen geçmez deri rengine daha yakın bir hal alarak daha göze batmayan bir görünüm kazanır. Bu durum lazer cihazının kalitesine, kişinin deri yapısına, çil ve benlerin derinliği, rengi ve yapısına bağlı olarak değişir. Ne olursa olsun işlemden önceki halinden daha estetik bir görünüm elde edilir.
Tedavinin yan etkileri nelerdir?
Lazerle çil tedavisi sonrası tedavi alanında kabarıklık ve kızarıklık oluşur. Kabarıklık bir kaç saatte kaybolur. Kızarıklık ise morumsu bir renge döner ve 7-10 gün içinde soyularak yok olur. Kabuğun kalkması sonrasında deri rengi genelde pembe ve incedir. Bu nedenle korunmalıdır. Nemlendirici kremler ve güneş koruyucu kullanımı bu süreçte önemlidir. Pembe deri kişiden kişiye değişmekle birlikte 1-2 haftada solar.