Q-Switched lazer Sonrasında nelere dikkat etmek gerekir?
Lazerle Cilt Gençleştirme
Cildimiz dış etkenlerle ve genetik olarak iki şekilde yaşlanır. Dış etkenlere bağlı yaşlanmanın en büyük sebebi güneş ışınlarıdır.
Ultraviyole ışınları ciltten atılması güç olan maddelerin (serbest radikaller) hücrelerde birikmesine neden olur. Bunun sonucunda cilt altında bulunan ve cilde esnekliğini, gerginliğini kazandıran kollajen ve elastik lifler ultraviyole etkisiyle kalitesini yitirirler. Böylece cildin gerginliği azalır. Cildin parlak, pürüzsüz ve dolgun yapısı kaybolur.
Cilt yer çekimine karşı verdiği savaşı kaybeder ve zamanla ciltte sarkma meydana gelir. Ciltte gevşeme, kırışıklıklarda artma, lekelenme, soluklaşma, incelme gibi istenmeyen bulgular ortaya çıkar. Bazen bu bulgular çok erken yaşlarda başlayabilir.
Neden cilt yenilemede lazer kullanıyoruz?
Uzun yıllardan beri insanlar daha genç görünmek için çeşitli cerrahi tedavi yöntemlerine başvurmuşlardır. Yüz germe operasyonları bunların en yaygın örneğidir. Yüz germe operasyonu ciddi bir ameliyattır. Kişi anestezi alır. Dokuların kesilmesi, tekrar dikilmesi, uzun iyileşme süreci, enfeksiyon riski anlamına gelmektedir. Doğal olmayan görüntü de gelişebilir. Bu nedenle cerrahi olmayan, iyileşme sürecinin daha kısa olduğu veya hiç olmadığı lazerle cilt gençleştirme teknikleri geliştirilmiş ve son yıllarda giderek popülerliği artmıştır. Lazerle cilt gençleştirme işlemi yüz, boyun, göğüs ve ellerde yaşlanmaya bağlı izlerin yok edilmesi için kullanılan bir işlemdir. Ayrıca hastayı sosyal yaşamdan soyutlamadan tedavi olmasına olanak vermesi de olumlu bir etkisidir. Tedavi sonrası birkaç gün sürebilen kızarıklık dışında herhangi bir yan etki oluşmamaktadır.
Q-Switched lazer kullanım alanları
Yeni geliştirilmiş ve enerjiyi eşit dağıtan Q-Switched Nd: YAG lazerler, farklı cilt tonlarında, farklı uygulamalarda kullanılmaktadırlar. Q switched Nd-Yag lazerler dermiste kollajeni arttırırken cilt lekelerini yok eder. Cilt lekelerinin yanısıra dövme ve kalıcı makyajı da silebilmektedirler. Dövme mürekkebi lazer ışığını emdikten sonra çok küçük parçalara ayrılmakta böylece vücudun savunma mekanizmasında bulunan hücreler tarafından yok edilmektedirler.
Q-Switched Nd:YAG lazerler ile güneş, yaşlılık, doğum lekeleri ve melazma lekeleri, cilt yenilemede, gözeneklerin azaltılmasında, yüzdeki yağ dengesinin sağlanmasında, akne ve akne izlerinin tedavisinde de kullanılmaktadırlar.
Q-Switched Lazer tedavisi ile ciltte herhangi kötü bir görüntü oluşur mu?
Lazer ile filtre edilmiş ışık kullanarak deri altında cilt gençleştirme amacı ile de kollajen seçici olarak hedeflenir. Farklı cilt tiplerinde uygun filtreler ile dalga boyları değiştirilerek tam istenilen derinliğe erişilebilir. Işığın verdiği ısı, etraftaki deriye herhangi bir zarar vermeden, seçilmiş olan dokuyu hedefler. Bu şekilde istenilen amaca göre tedavi uygulanmış olur.
Cilt yenilemede kullanılan Q-Switched lazer etkisini nasıl gösterir?
Deri yüzeyinden gönderilen ışık demetleri ile deri yüzeyini soymadan alt deride kolajen tabakada ısınma etkisi ile küçük hasarlar oluşturulur. Bu şekilde derinin tamir mekanizmaları harekete geçirilir. Vücut, bozuk kollajeni yok ederek taze kollajen oluşumunu başlatır. Kollajenin yenilenerek kırışıklıkların azaldığı, yüzeyi daha düzgün ve gergin, gözenekleri küçülmüş bir deri elde edilir.
Q-Switched lazer tedavi sonrasında kişide nasıl değişiklikler gözlenir?
Lazerle cilt gençleştirme işlemi sonucunda cilt yapısı ve görüntüsünde önemli bir gelişme sağlanır. Cilt daha genç, daha sağlıklı, lekelerden ve izlerden arınmış daha çekici ve duru bir görünüme kavuşur. Cildin elastikiyeti artar ve kırışıklıklar önemli oranda azalır.
Q-Switched lazer Seans süreleri nasıldır, kaç seans tedavi gerekir?
Tedavi yaş ve derinin sorunlarına göre 4 haftalık aralıklarla 3-5 seans olarak uygulanır. Daha sonra 6-12 aylık aralıklarla tek seans halinde hatırlatma seansları uygulanır.
Q-Switched lazer Sonrasında nelere dikkat etmek gerekir?
Düzenli bir şekilde güneşten koruyucu kullanılmalıdır.