Akne Tedavileri Nelerdir?

Akne Tedavileri Nelerdir?

AKNE TEDAVİSİ

AKNE NEDİR?

Akne; genellikle cilt altında seyreden ve cilt üzerine içi iltihaplı beyaz ya da siyah noktalar olarak çıkabilen cilt rahatsızlığıdır. Yapılan araştırmalar doğrultusunda her insanın ömrünün bir ya da birkaç döneminde akne rahatsızlığı yaşadığını söyleyebiliriz.

Özellikle ergenlik döneminde salgılanan hormonlar yüzünden oluşan akneler 20li yaşların sonuna doğru hafifler. Ancak bazı kişilerde bu yaş 30lu 40lı yaşlara kadar uzayabilmektedir.
Ciltteki pürüzsüzlüğe pürüz kattığı için de kötü bir görünüme sebep olabilir. Dolayısıyla bireyler, uzman kişiler tarafından uygulanan tedavilere yöneltilir. 

Tedavi yapan kişinin uzman olması gerektiği gibi rahatsızlık veren aknelere kulaktan dolma bilgilerle müdahale edilmemelidir. Aksi takdirde cilt üzerinde kalıcı hasara neden olabilir.

AKNE NEDEN OLUŞUR?

    Kalıtsal yatkınlık
    Hormonal dengedeki bozukluk
    Yanlış ve düzensiz beslenme
    Günlük hayatta karşılaşılan sinir ve stres
    Kişinin kronik rahatsızlığından dolayı kullandığı bazı ilaçlar
    Aşırı makyaj yapmaktan dolayı gözeneklerin tıkanması
    Cilde gerekli özeni göstermemek
    Aşırı soğuk ve sıcak ortamlarda bulunup, cilt dokusundaki yapının bozulmasına sebep vermek

 

AKNE TEDAVİLERİ NELERDİR?

Akne tedavileri cildin tipine, akne miktarına, hormonal dengeye ve kişinin yaşına göre değişmektedir. Ancak uzman kontrolündeki tedaviler öncesinde mutlaka test yapılmalıdır ve rahatsızlığın asıl nedeni buna göre belirlenmelidir.

    Kremler Yoluyla Akne Tedavisi: Doktorunuzun belirlediği kremler cilt üzerine tamamen ya da tedavinin gerektiği kısımlara uygulanır. Düzenli kullanım sayesinde cilt üzerindeki akneler azalır ve sizi güzel bir görünüme kavuşturur. Bazı kremler ilk kullanıldıklarında kuruluk ve tahrişe neden olabilmektedir; görüntünüzün ya da cildinizin daha kötü olduğu düşüncesiyle lütfen tedaviden vazgeçmeyiniz.

    Oral Yolla Alınan İlaçlarla Akne Tedavisi: Doktorunuzun verdiği ilaçlar ağızdan (oral) alınır ve düzenli kullanım gerektirir. Bazı yan etkileri vardır ve bu yan etkileri yok etmek için doktorunuzla konuşmalı, karşılaşacağınız yan etkilere hazırlıklı olmalısınız. 

    Hormonal Tedavi: Hormonsal bozukluklardan dolayı akneler oluşuyorsa cildinizde bu belirlenir ve doktorunuzun yönlendirdiği şekilde tedavi gerçekleşir.

    Kimyasal Peeling İle Akne Tedavisi: Ciltte oluşan aknenin tipine göre bazı meyve asitlerinden faydalanılır ve tedavi gerçekleştirilir. Bu tedavide belirlen asitlerin cildinize uygunluğu test edilmelidir. Alerjik özellikler ile karşılaşılmadığı takdirde tedavi süreci devam eder.

    Lazer İle Akne Tedavisi:Cildinizde aknelerden ötürü leke kaldıysa ya da aktif akne oluşumu gözleniyorsa lazer ile akne tedavisini kullanabilirsiniz. Bu tedavide doktorunuzu bilgilendirmeli ve uzman olduğu bilinen kişilerce tedaviyi almalısınız. Aksi takdirde cildinizdeki akne oluşumları yok olmaz. Genellikle bu tedavi ilaçlar ile birlikte kullanılmaktadır.

AKNE VE AKNE TEDAVİSİ HAKKINDAKİ DİĞER DETAYLAR

•    AKNELER KALITSAL BİR RAHATSIZLIKTIR: İnsanlarda en çok görülen cilt hastalığıdır ancak bunu genetik faktörlerin tetiklediği bilinmelidir. Bazı kişilerde hiç akne görülmezken, bazılarında ise oldukça çok şekilde görülür.
•    AKNELERİN İÇİNDEKİ İLTİHABI ÇIKARTINCA KURTULAMAZSIN: Birçok kişi aknenin içindeki iltihabı çıkarınca geçeceği inancına sahiptir fakat bu doğru değildir. Aknenin tamamen temizlendiğinden emin olmazsınız. Ayrıca iltihabı çıkarınca cilt üzerine taşırmanız yeni aknelerinizin olacağının habercisidir.
•    AKNE ERGENLİK DÖNEMİ SORUNU DEĞİLDİR: Bazı kişiler akne rahatsızlığı ile ergenlik çağlarında karşılaşırken, bazıları ileriki yaşlarda karşılaşabilmektedir. Daha çok ergenlik çağında bu rahatsızlığın görülmesi sizi yanıltmasın.
•    AKNELER TAMAMEN STRES KAYNAKLI DEĞİLDİR: Stres tetikleyici faktördür, bunun yanında akneyi oluşturan mutlaka ana nedenler vardır. Sadece stresten dolayı akne rahatsızlığı gözlenmez.
•    AKNE RAHATSIZLIĞI OLAN CİLT SÜREKLİ YIKANMAMALIDIR: Akneli cilt sürekli yıkandığı takdirde yüzü koruyan tabaka zarar görür ve cilt altındaki yağ bu tabakayı yeniden oluşturmak için cilt üzerine çıkar. Dolayısıyla eski akneler geçmediği gibi yeni aknelerin oluşumuna da zemin hazırlanmış olur.
•    AŞIRI MAKYAJ AKNEYE SEBEP OLUR: Makyaj yaparken kullanılan çok yoğun fondötenler ve kapatıcılar akneye sebep olur. Ancak kullanım miktarı aşırıya kaçmadıkça akneye sebep olmaz. Her makyajın ardından cilt mutlaka temizlenmeli ve gerekli şekilde nemlendirilmelidir.

BİZ NE ÖNERİYORUZ?

Akne yediden yetmişe herkesin korkulu rüyası olabilir. Bu nedenle mutlaka bir doktordan yardım alınmalıdır. Kesin ve kısa sürede sonuca ulaşmak için de doktorunuzun yardımı ile lazer tedavisine başlayabilirsiniz.
Lazer tedavi cilt üzerindeki akne lekelerini, aktif haldeki akne rahatsızlığına birkaç seans içinde çözüm bulacak ve sizi bu dertten kurtaracaktır.
Herhangi bir yan etkisi olmayan yöntemde cildiniz parlak ve güçlü bir görünüme kavuşacaktır.

Akne Tedavileri Nelerdir?