Cilt Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Cilt Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

CİLT BAKIMI NEDİR?

En değerli giysimiz olan cildimizin, iç ve dış faktörlerden etkilenmesini en aza indirgemek için yaptığımız, birçok çeşidi olan yöntemlerin ya da tekniklerin ismine cilt bakımı denir.
Cilt bakımının kelime anlamından yola çıkalım. Günümüzde cilt bakımın öneminden bahsedince herkesin kendine göre doğruları olduğunu görürüz. Kimisi çok su içmenin, kimisi sağlıklı beslenmenin, kimisi de düzenli temizliğin öneminden bahseder. Önem verilen alan kişiden kişiye değiştiği için de birçok cilt bakım yöntemi ile beraber yanlış inanışlar da ortaya çıkmıştır.
Teknolojik gelişmeleri yakından takip eden güzellik ve sağlık dünyası da bu konuda önemli adımlar atmıştır. Cildin özellikle 20li yaşlardan sonra bozulduğu dermatolojik testler sayesinde fark edilmiştir. Dolasıyla da 20li yaşlardan sonra yaşlanma belirtileri gösteren ve bozulmaya yüz tutan cildimizin eski haline kavuşması için de birtakım çalışmalar başlatılmıştır. 
Cilt bakım uzmanlığı dediğimiz bir alan doğmuş ve bu alanda yüzyıllardır süregelen alışkanlıklar, düzenler ve yaşantılar incelenmeye başlanmıştır. Teknolojinin getirdiği güzellikler sayesinde de yanlış bilinen doğrular engellenmeye ve bunun yerine asıl doğrular öğretilmeye çalışılmıştır.
20li yaşlardan sonra bozulmaya yüz tutan cildin eski haline geri dönmesi için de bilgi birikimleri ve yeni doğrular sayesinde cilt bakımında çığır açılmıştır. Cilt bakım uzmanlığı çeşitli alt başlıklara ayrılmıştır. Her cilt bakım uzmanlığı alt başlığının, inceleme alanı kendi içerisinde bir bütün olarak incelenmesi için faaliyetlere başlanmıştır. Bu faaliyetler doğrultusunda da cildin istekleri karşılanmaya çalışılmış ve genellemelerden uzak durularak en iyi yolların ya da yöntemlerin bulunması amaçlanmıştır.
Cilt bakımının anlamı ile bütünleşen bu alanda bireylerin, bir uzman kontrolünde cilt bakımını yapmaları önemle rica olunur.
En değerli giysimiz, cildimizdir.

 

CİLT BAKIMINI KİMLER YAPTIRMALIDIR?

Cilt bakımı yaptırmanın yaşı ya da cinsiyeti yoktur. Cildinde sorun olduğunu ve bu durumdan rahatsız olduğunu fark eden herkes cilt bakımı yaptırabilir.
Araştırmalar dâhilinde şunları söyleyebiliriz. Ergenlik (buluğ) dönemindeki gençlerimiz,  20li yaşların sonuna yaklaşırken bozulmaya yüz tutan genç yetişkinlerimiz, 30lu yaşların sonunda cildinin parlaklığını yitirdiğinden yakınan yetişkinlerimiz ve cildindeki hayat izlerinden bıkan bireylerimizin cilt bakımı yaptırmaları gerekir.

 

CİLDİ OLUMSUZ ETKİLEYEN FAKTÖRLER NELERDİR?

Cildi olumsuz etkileyen faktörleri maddeler halinde şöyle sıralayabiliriz:
Zararlı güneş ışınları
Bilinçsizce tüketilen kola, cips, çikolata, alkol, sigara gibi cildi yaşlandıran yiyecekler ve içecekler
Günlük hayatta maruz kaldığımız aşırı stres
Çevre baskısı
Aniden gelişen hormonsal değişiklikler, ergenlik, menapoz ya da antropoz
Aşırı kilo kaydı ya da alımı
Düzensiz beslenme
Yetersiz ve düzensiz uyku
Bedensel aktiviteleri yerine getirememe, spor yapmama
Doğal şartların yetersizliği
Bu faktörleri dikkate alarak, cildimizin bozulmasını önleyebilir ve yaşlanmayı olabildiğince erteleyebiliriz.

 

CİLT BAKIMI İÇİN CİLT BAKIM MERKEZLERİ VE CİLT BAKIM UZMANLARI NİÇİN GEREKLİDİR?

Kulaktan dolma bilgiler ışığında yapılan cilt bakımı, cildin bozulmasına ve dönülmez hatalar yapılmasına sebep olabilir. Dolayısıyla bu konuda gerekli belgeleri olan ve alanında yeterli deneyime sahip cilt bakım merkezlerinde cildin ihtiyaçları belirlenmeli ve cilt bakım uzmanlarınca steril ortamda, düzenli periyodlarda cilt bakımı gerçekleştirilmelidir.

 

CİLT BAKIMI NASIL YAPILMALIDIR?

Bir uzman kontrolünde cildin ihtiyaçları belirlendikten sonra cilt bakımı yapılmalıdır. Cilt bakımının uygulanma sıklığı ise uzman tarafından söylenmeli ve o sıklığa cilt bakımını yaptıracak kişi harfiyen uymalıdır. Cilt bakımının zaman aralığı, gerçek ve kalıcı çözümler için kesinlikle kaçırılmamalıdır. Bunun yanında cilt bakımı uzmanı, cilt bakım merkezleri haricinde yapacağınız günlük ve haftalık uygulamaları vermelidir.

 

CİLT TİPİ, CİLT BAKIMINDA ÖNEMLİ MİDİR?

Bireylerin cilt özellikleri birbirinden farklıdır ve cilt bakımında cilt tipi özellikleri önemlidir. Bu yüzden cilt bakımı yapılırken cilt tipleri titizlikle belirlenmeli ve buna göre uygulamalar yapılmalıdır.
Beş (5) tür cilt tipi vardır:
Normal Cilt: Cilt problemi olmayan, parlak, temiz, gözeneklerin yüzeyi kapalı olan cilt tipidir.

Karma Cilt: Genellikle T Bölgesi olarak adlandırılan bölge yağlı, diğer kısımlar ise buranın aksine kurudur. Yağlı bölgelerde açık gözenekler ve sivilceler görülebilir. Kuru bölgelerde ise gözenekler kapalı ve hassastır.

Kuru Cilt: Sürekli nemlendirme ihtiyacı duyulan, pul pul dökülmeye meyilli, gözeneklerin kapalı ve cildin hassas olduğu cilt tipidir. Mat ve kırışmaya eğilimli bir görüntüsü vardır. 

Yağlı ve Akneli Cilt: Sivilcelerin, siyah noktaların görüldüğü yağ salgısı yüksek olan, gözeneklerin açık olduğu cilt tipidir. Parlak bir görüntüsü vardır. 
Olgun Cilt: İlerleyen yaşlarda hücre yenilenmesi yavaşlar. Bu yüzden ciltte hücre onarımını arttıracak bakımlar yapılır
 

Cilt Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?