Dövme Sildirme İşlemi

Dövme Sildirme İşlemi

DÖVME SİLME

Dövme silmede kullanılan lazerler derinize zarar vermeden, deri içindeki renkli pigmentlere ulaşır. Dövme pigmentlerinin lazeri emmesi sonucu oluşan ses ve  ışığın etkisiyle pigmentler parçalanır. Vücudun savunma sistemi küçük parçalara ayrılmış dövme pigmentlerini daha kolay yutar ve yok eder.

 

Lazerle Dövme Silme İşleminde Kullanılan Cihaz Hangisidir?

Dövme silme işleminde dövmeyi oluşturan pigmentlerin renklerine göre farklı tipte lazer cihazları kullanılabilir. Sarı ve yeşil renkler, lazerle dövme silme işlemine en dirençli olanlardır. Siyah ve mavi renkler ise en kolay silinenlerdir. Kırmızı renk yine siyaha göre daha zor ama çıkartılabilir. Q-switch Nd-YAG lazer en yeni sistemdir ve özellikle kırmızı, mavi ve siyah renk içeren dövmelerin silinmesinde kullanılır.

 

Dövme Silme Kaç Seans Sürer?

Ortalama 5-10 seans aralığındadır. Seans sayısını, dövme yapılırken uygulanan boya miktarı ve cinsi ile dövmenin amatör veya profesyonel olması belirler.

 
Dövme Sildirme İçin Seans Aralıkları Ne Kadardır?

Ortalama olarak 4-8 hafta olarak düşünülmelidir. Ayda ya da 2 ayda 1 seans planlanmaktadır.

 

Uygulama Öncesi Uyulması Gereken Kurallar Nelerdir?

•    Uygulamadan 3 hafta kadar önce, uygulama alanı güneş ve solaryumdan korunmalıdır. 
•    Tedaviden bir hafta öncesine kadar ağrı kesiciler kesilmeli, aspirin ve türevi kan sulandırıcı ilaç kullanılıyorsa doktor kontrolünde kesilmelidir. 
•    Hamile ve emziren hanımlara dövme silme işlemi önerilmemektedir.

 

İşlem Sonrası Görülebilen Değişiklikler

Geçici bir süre ile hafif ödem, kızarıklık, kabuklanma görülebilmektedir. Bu durum geçicidir. 

 

İşlem Esnasında Ağrı Var mı?

Hastadan hastaya değişmekle beraber çok düşük bir ağrı hissedilmektedir. Ağrıyı azaltmak için uygulama alanını anestezik kremlerle uyuşturmak ve işlem sırasında soğuk hava ile tedavi alanını soğutmak ağrı hissini azaltmaya yardımcı olur.

 

Dövme Silme İşleminden Sonra İz Kalır mı?

Hastanın geçmişte kötü yara iyileşmesi (keloid ve hipertrofikskar) hikâyesi varsa sorun yaşanabilir. Yeni teknoloji Q switch lazerle yapılan tedaviler de kalıcı bir leke ya da skar izi gelişmemektedir. Özellikle uygulama sonrası bakıma riayet edildiği takdirde sorun yaşanmamaktadır.

 

Tedavi Sonrası Uyulması Gereken Kurallar Nelerdir?

•    Uygulama sonrası 48 saat alana su değdirmemelidir, 
•    Önerilen tedaviye uyulmalıdır. 
•    Minimum 3 hafta güneş, sauna ve solaryumdan uzak durulmalıdır. 
•    Ön görülemeyen her durumda doktorla irtibata geçilmelidir.

 

Lazerle Dövme Silme Yazın Yapılabilir mi?

Lazerle dövme silme işlemi her mevsim yapılabilir. Yazın yapılacak uygulamalarda, sonrasında güneşten korumak önemlidir. Eğer hasta uygulama yapıp yaz tatiline gidecekse bu uygulamayı tatil sonrasına ertelemek daha doğru olur. Uygulamanın 1 ay sonrasında deri tamamen normalleşeceği için istenilen her şey yapılabilmektedir. Bronz tenli bir kişiye de dövme sildirme yapılabilir, hastanın zenci ya da siyah ırkdan olması lazerle dövme silme işlemini etkilemez.

 

Dövmenin Yaşı Lazer Dövme Silmeyi Nasıl Etkiler?

Dövmeler zamanla yaşlanır ve yıpranır. Bu süre ortalama 2 yıldır. Dolayısıyla 2 yıldan eski dövmeler daha rahat çıkar, 5 yıl ve üzeri dövmeler ise en rahat silinen dövmelerdir. Çok yeni yapılmış 1 hafta gibi dövmelerde ise yaranın iyileşmesini beklemek daha uygun olacaktır.

 

Lazerli Dövme Sildirmenin Sonuçları Nasıldır?

Lazer ışığını pigment (dövme boyası) emer ve ışık enerjisi hücre içinde ısı enerjisine dönüşür; pigmenti barındıran hücre tahrip olur, patlar ve pigment hücre dışına çıkar. Hücre dışındaki pigmenti makrofaj denilen vücudun savunma hücreleri alarak yada sindirerek lenfatik sistem vasıtasıyla o bölgeden uzaklaştırırlar. Bu süre bir çeşit yara iyileşmesi sürecidir ve kişisel farklılıklar göstermektedir. Yeniden aynı bölgeye dövme silme lazer uygulaması içinde bu bölgede yara iyileşmesinin bitmesi gerekmektedir. Her uygulamada lazer senası sonrasında dövme rengi beyazlaşır, akabinde kırmızı bir yara durumu oluşur. 3 gün sonra şeffaf bir kabuk oluşur. Bu kabuk aynı dövmeyi yaptırdığınız zamanki kabuk gibidir. 15 gün sonra ise kabuk dökülür ve dövmenin bir kısmı çıkmış, bir kısmı hafiflemiş bir kısmı ise duruyor olacaktır. Zaman içerisinde dövme daha da çıkacaktır ve sonraki seansı beklemeniz gerekecektir.

Dövme Sildirme İşlemi