Dövme Silme

Dövme ya da başka bir deyişle tattoo; deri üzerine çeşitli makina ve aletler aracılığıyla birtakım geçici ya da kalıcı boyaların veya boya benzeri farklı pigment maddelerinin uygulanması ile oluşan cilt yüzeyinde şekiller bütünüdür. Geçmişten bugüne farklı uygarlıklarca çeşitli amaçlarla yapılan dövmeler günümüzde çeşitli felsefeleri, düşünceleri, ırksal, dinsel özellikleri yansıtmakta bazen de estetik görünüşü arttırmak için yapılmaktadırlar. Farklı farklı tür ve renkte boyalarla yapılan dövmeler vücudun her yerine uygulanmakta, farklı motif, yazı, bütünlük ya da şekillerde olabilmektedir.
 
Çoğu zaman istenerek ve severek yaptırılan bu dövmeler kimi zaman insanlar için kurtulması gereken ve vazgeçilebilen bir durum haline gelebilmektedir.
Dövme silmenin tedavisi çeşitli yöntemlerle yapılabilir, ancak günümüzde lazerle dövme silme haricinde başarılı olabilecek bir başka yöntem, teknik ya da cerrahi alternatif bulunmamaktadır. 
 
Dövme silmede kullanılan lazerler derinize zarar vermeden, deri içindeki renkli pigmentlere ulaşır. Dövme pigmentlerinin lazeri emmesi sonucu oluşan ses ve ışığın etkisiyle pigmentler parçalanır. Vücudun savunma sistemi küçük parçalara ayrılmış dövme pigmentlerini daha kolay yutar ve yok eder.
 
DÖVME SİLME KAÇ SEANS SÜRER?
Ortalama 5-10 seans aralığındadır. Seans sayısını, dövme yapılırken uygulanan boya miktarı ve cinsi ile dövmenin amatör veya profesyonel olması belirler.
 
SEANS ARALIKLARI NE KADAR OLMALIDIR?
Ortalama olarak 4-8 hafta olarak düşünülmelidir. Ayda ya da 2 ayda 1 seans planlanmaktadır.
 
UYGULAMA ÖNCEESİ UYULMASI GEREKEN KURALLAR NELERDİR?
Uygulamadan 3 hafta kadar önce, uygulama alanı güneş ve solaryumdan korunmalıdır. Tedaviden bir hafta öncesine kadar ağrı kesiciler kesilmeli, aspirin ve türevi kan sulandırıcı ilaç kullanılıyorsa doktor kontrolünde kesilmelidir. Hamile ve emzikli hanımlara önerilmemektedir.
 
İŞLEM AĞRILI MIDIR?
Hastadan hastaya değişmekle beraber çok düşük bir ağrı hissedilmektedir. Ağrıyı azaltmak için uygulama alanını anestezik kremlerle uyuşturmak ve işlem sırasında soğuk hava ile tedavi alanını soğutmak ağrı hissini azaltmaya yardımcı olur.
 
DÖVME SİLME İŞLEMİNDEN SONRA İZ KALIR MI?
Hastanın geçmişte kötü yara iyileşmesi ( keloid ve hipertrofikskar) hikâyesi varsa sorun yaşanabilir. Yeni teknoloji Q switched lazerle yapılan tedaviler de kalıcı bir leke ya da skar izi gelişmemektedir. Özellikle uygulama sonrası bakıma riayet edildiği takdirde sorun yaşanmamaktadır.
 
TEDAVİ SONRASI DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR?
Uygulama sonrası 48 saat alana su değdirmemelidir, önerilen tedaviye uyulmalıdır. Minimum 3 hafta güneş, sauna ve solaryumdan uzak durulmalıdır. Ön görülemeyen her durumda doktorla irtibata geçilmelidir.
 
 

 

Dövme Silme