Dövmelerin lazerle silinmesi kaç seans gerektirir?

 Dövmelerin lazerle silinmesi kaç seans gerektirir?

LAZER İLE DÖVME SİLME

Dövme silme için kullanılan lazer ışını derinin epidermis tabakasını geçerek, dermis ve derialtı dokudaki dövme rengini veren bileşikler tarafından emilir ve bu maddelerin parçalanıp bağışıklık sistemi tarafından ortadan kaldırılması sağlanır. Q-switched Nd:YAG lazer Q-switched Nd:YAG lazer değişik renkler ve dalga boylarındaki lazer ışınlarıyla dövme silmede en geniş renk spektrumununda etkili olan teknolojilerdendir. Dövmenin rengi koyu ise daha kolay silinebilirken, açık renklerde silinmesi daha da zorlaşır. Çoğu zaman dövmeler birden fazla renkte olurlar. Dövmelerdeki değişik renkleri deri altına demir, karbon, civa, kadmiyum, kobalt, krom ve titanyum bileşikleri verilerek oluşturulur. Siyah renkli dövmeler her türlü ışığı absorbe edebildiği için her tür dövme lazeriyle en kolay sonuç alınan dövmelerdir. Koyu renkler de siyah renk gibi lazer tedavisine cevap verdiğinden kolay sonuç alınırken, sarı, yeşil v.b. renkler daha spesifik ışık dalga boyu emebildiğinden daha zor ve daha uzun sürede tedavi edilebilirler. Silinecek dövmenin bulunduğu bölge, yüz gibi kanlanması iyi ve derisi ince olan bir bölgeyse tedaviden sonra iyileşme daha hızlı olur. Bu da daha yüksek enerji verilerek çalışmaya imkan tanırken, daha kolay ve daha kısa sürede sonuç alınabilir. Ancak gövde, kol ve bacaklar gibi kalın derili alanlarda daha uzun ve daha çok seans uygulayarak sonuç alınabilir. Dövme silme seansları sırasında çoğu zaman anesteziye gerek olmasa da hassas kişilere uygulama yapılırken, lokal anestezi yapılması faydalı olabilir. Uygulama yapılan bölgede hafif bir şişme ve kızarıklık olabilir. Bir hafta içinde şişlik ve üzerinde kabuklanma ortadan kalkar. Uygulama yaklaşık 4-8 seans yapılabilir. Her seans arası 4-6 hafta olmalıdır. Daha erken yapılan seanslar fayda sağlamaz. Uygulama sonrası değişik epitelizan kremler kullanılmalıdır. Seans aralarında herhangi bir riske karşı yine de güneş koruyucu kullanması gerekir.

Her dövme yok edilebilir mi?

Çoğunlukla yok edilir ama bu kural her zaman geçerli değildir. Günümüzde dövme silme lazerleri çok ileri teknoloji ile üretilmektedir. Birçok ana rengi lazerle silmek mümkün olmakla birlikte mor, pembe, sarı renklerin bazı tonları ten rengi ve beyaz renkli dövmeler maalesef lazer ile silinememektedir. Bu nedenle ileride dövme sildirmeyi düşünenlerin lazerle çıkması zor ve/veya imkansız olan renkleri kullandırmamalarını öneririz.
 

Dövmelerin lazerle silinmesi kaç seans gerektirir?

Dövmelerin lazerle silinmesinde seans sayısını kullanılan boya, uygulanan teknik, kullanılan boya miktarı ve kullanılan lazer türü belirler. Dövme silme seans sayısı 5-15 seans aralığıdır.

 
Tedaviden sonra ne yapılmalı?

Tedavi alanına düzenli aralıklarla buz kompleksi yapın
Tedavi alanını mümkün olduğunca yukarıda istirahat halinde tutun
Doktorunuzun önerdiği kremi tedavi alanına uygulayın
2 gün sıcak su, sauna, buhar banyosu gibi uygulamalardan uzak durun
Deride kabuklanma varsa kabuklanma düzelinceye kadar havuza veya denize girmeyin
Tedavi sonrasında yukarıdaki kurallara uyulduğu halde gelişen kızarıklık, ağrılı şişlik, zonklama gibi bir yakınma olursa en kısa sürede doktorunuzla irtibat kurun

 
Lazerle Dövme Silme İşlemi Ağrılı mıdır?

Dövmelerin gerek yaptırılması gerekse sildirilmesi süreçlerinin çok rahat olduğu söylenemez, mutlaka azda olsa bir ağrı duyulmaktadır. Lazer cihazının güçlü ışın atımları deri ince lastik çarpmış gibi hafif bir hisse neden olur. Hastalar açısından tölare edilebilmektedir. Gerekirse lokal anestezi içeren krem ya da lokal anestezi uygulanabilir. Eğer dövme yoğun ve dolu bir dövmeyse genelde ilk bir ya da iki seans lokal anestezi ile uyuşturarak uygulama yapılabilir. Bu sayede hem ağrı olmuyor hem de efektif dövme silme seansı yapılmış oluyor.

 Dövmelerin lazerle silinmesi kaç seans gerektirir?