Gözenek Nedir?

Gözenek Nedir?

Gözenekler, cildimizde bulunan kıl kökleri ve yağ bezi kanallarının yüzeye açıldığı noktadaki minik çukurlardır. Genç ve sağlıklı bir ciltte normalde fark edilmezler. Ancak genişlediklerinde estetik olarak hoş bir görünüm vermezler. Çünkü genişlemiş bu minik çukurlara yağ bezlerinden gelen yağ, hava ile temas edince okside olur ve siyah noktalara dönüşür.
 
GÖZENEKLER NEDEN GENİŞLER? 
Bazı kişilerde gözeneklerin daha geniş olasının nedeni genetiktir. Yani ailevi olarak, yağ bezleri çok çalışan yani ciltleri yağlı olan ve sivilcelenmeye yatkın kişilerde daha sık görülür. Yaşlanma ile gözenekler artar çünkü yaşla birlikte ciltteki kollajen azalır, cildin gevşekliği artar. Dış etkenler (güneş, hava kirliliği, sigara) cilt kalitesini bozarak gözenekleri artırır.
 
GÖZENEKLERİ SIKILAŞTIRMADA KULLANILAN TEDAVİLER NELERDİR? 
Aslında gözeneklerin geniş olması sağlık açısından bir sorun oluşturmaz, yalnızca cilt görünümündeki kusurlardan kurtulmak ve cildi pürüzsüz bir görünüme kavuşturmak için tedavi edilir. Uygulanabilecek tedaviler şunlardır:
 
1. KİMYASAL PEELING:
Kimyasal maddeler ile cildin  üst tabakasının soyulup uzaklaştırılması işlemidir. Kimyasal peeling içeriğinde; laktik asit, sitrik asit, glikolik asit gibi birçok madde bulunur. Hangi maddenin hangi cilt için uygun olacağına uzman hekimler tarafından karar verilmelidir. Cildin durumuna göre uygulanacak seans sayısı değişebilir. Peeling uygulaması, gözenekleri sıkılaştırmanın yanında cildin yenilenmesini sağlar, ciltteki lekeleri ve yağlanmayı azaltır.
 
2. DERMAROLLER:
Cilde; 1.0-2.5 mm arasındaki uzunlukta, 0.1 mm çapında minik iğneler ile delikler açılır. Bu nedenle diğer adı, mikro iğnelemedir. Açılan deliklere uygun ilaçlar kullanılır. Kullanılan ilaçlar ciltte belirgin bir düzelme meydana getirir ve cildin kollajen artışı sağlanır. Bu şekilde gözenekler azalır.
 
3. LAZER TEDAVİSİ:
Gözenek sıkılaştırmada en başarılı sonuçlar lazer tedavileri ile alınır. Çünkü lazerler cildin en alt katmanlarına kadar ulaşabilmektedir. Bu nedenle, gözenek sıkılaştırmada çok daha etkilidirler. Lazer tedavileri ile cilt gözenekleri sıkılaşır, ciltteki kırışıklıklar ve lekeler azalır. Aynı zamanda cildin yağ dengesini düzenlendiği için, sivilce (akne) problemi  azalır, daha canlı ve daha parlak bir cilt görünümü sağlanır. Gözenek sıkılaşmasında; Q- switch Nd-yag lazer (Karbon peeling), Radyofrekans sistemleri kullanılabilir. Gözenek sıkılaştırmak için en az 4-5 seans yaptırmak gereklidir. Lazer tedavisi farklı tedaviler ile birlikte kullanıldığında, daha iyi sonuçlar almanız mümkündür. Tedavi sonrasında cildinizi mutlaka güneşin zararlı ışınlarından korumalısınız. Bu nedenle tedavi yaptırmak için güneşin az olduğu sonbahar ve kış aylarını tercih edebilir, güneş kremi kullanarak cildinizi koruyabilirsiniz. 
 
Gözenek Nedir?