İğneli Epilasyon
İğneli epilasyon, uzun yıllardır uygulanan en eski epilasyon yöntemidir. Genel olarak her türlü kıl yapısında etkili olabildiği söylenebilir. Bu nedenle; lazer epilasyon teknolojilerinin etkili olamadığı sarı, kızıl, beyaz ve ince kıllarda iğneli epilasyon ile sonuca ulaşılabilir. İğneli epilasyon kıldan çok daha inçe bir iğne ile, kıl folikülüne girilerek kıl kökünün elektrik akımı ile tahrip edildiği bir epilasyon yöntemidir.
Kıllara kökten alma işlemi uygulanmışsa (ağda, ip, cımbız, epilatör gibi) en az 20 gün beklenmeli, kısaltma işlemi yapıldıysa da (jiletle ve makasla kesmek gibi) en az 3-4 gün geçmiş olmalıdır. Kılların 2-4 mm arası uzunlukta olmaları idealdir. Müdahale yapılacak bölge özel solüsyonlar ile temizleneceğinden makyaj da yapılmaması önerilir.
Lazer epilasyon, tıbbın önemli teknolojik gelişmelerinden biridir. Geniş alanlarda daha kısa sürede işlem yapılabilmesi, daha az ağrı hissi ve tüylerin lazere uygun olduğu durumlarda daha kısa bir tedavi süreci ile sonuca ulaşılabilmesi en önemli avantajlarıdır. Fakat; lazer teknolojilerinin etkili olamadığı melanin barındırmayan sarı, kızıl ve beyaz kıllarda etkili olabilecek tek sistem de iğneli epilasyon uygulamasıdır. Bunun yanı sıra, özellikle yüz bölgesinde görülen az sayıda tüylenmede, lazer epilasyona bağlı artış yaşanma ihtimali olduğundan bu alanlarda da iğneli epilasyon yapılması daha uygun olacaktır.
Solaryum veya güneş banyosundan 1 gün sonra uygulama yapılabilir. Fakat, iğneli epilasyon uygulamasından sonra en az 3 gün boyunca güneş etkisine dikkat edilmeli ve güneş gören bölgeler yüksek koruma faktörlü güneş kremleri ile korunmalıdır. Kesinlikle en önemlisi güneşten korunmak. Güneşten günlük hayatta da her zaman korunmak zaten gerekiyor ama uygulama sonrası daha fazla dikkat etmek gerekiyor. Kesinlikle dokunulmamalı ve cımbız ağda gibi şeyler kullanılmamalı. Bir diğer önemli nokta ise ilk 24 saat, bölge suyla temas etmemeli.
Kalp pili kullananlar ile hamilelere yapılamaz. Şeker hastalığı olan kişilerde de hekimlerinin onayı alınarak, dikkatli uygulama yapılmalıdır.
İğneli epilasyon; burun içine, kaş altı ve üzerine, kulak içi ve kıkırdak yapısına, meme ucuna, platin olan bölgeye ve ben, sivilce, uçuk, mantar ve egzama üzerine de yapılmamalıdır.
Genel olarak 1 aylık periyotlar gerekirken, bu süre kişiden kişiye ve bölgeye göre farklılık gösterebilir. Seans sayıları da kıl tipi, hormonal aktivite ve işlem yapılan bölgeye göre farklı olabilmektedir. Sadece birkaç seansın yeterli olabildiği durumlar olduğu gibi, uzun seanslar sürebilen uygulamalarda gözlemlenmiştir.
İğneli epilasyon işleminden sonra, tüylenmeyi tetikleyecek hormonal değişiklikler (gebelik, yumurtalık kistleri, aşırı ilaç kullanımı gibi) olmadığı sürece genel olarak kalıcılık kesindir denebilir.