Kırışıklık neden oluşur?

Kırışıklık neden oluşur?

Kırışıklık nedir?

Ciltte kollajen, elastik lif ve hyaluronik asit kaybına bağlı meydana gelen kırılmalar sonucu oluşan çizgilerdir.

Kırışıklık neden oluşur?

Ciltte yaş almaya bağlı kollajen, elastik lif ve hyaluronik asit kaybı gerçekleşir. Bu maddelerin azalmasıyla cildin gerginliği azalır ve kırışmaya başlar. Ayrıca mimik olan göz, yanak, alın ve dudak çevresi gibi bölgelerde sürekli  harekete bağlı ciltte meydana gelen kırılmalardan dolayı  daha fazla kırışıklık oluşur. Uykuda yatma şekli nedeniyle ciltte meydana gelen  katlantı alanlarından özellikle  alında, göz kenarı ve yanakta dikey çizgiler şeklinde kırışıklık olur.

Kırışıklık tedavisi ne zaman etki eder ,ne zaman etkisini kaybeder?

Uygulamada botulinum toksini etkisini enjekte edildikten sonra 3 gün içinde göstermeye başlar. Uygulamanın tam olarak 7-14 gün içinde etkisi görülmeye başlar. Vücuda verilen toksin, vücuttan terleme yolu ile ortalama 8 ay içinde tamamen atılmaktadır. Fakat gözle görülür etkileri kişiden kişiye değişen sürelerde 4-6 ay kadar devam edebilir. 

Kimlere uygulanamaz?

Sağlıklı olan erişkinlere her zaman yapılabilir. Özellikle mimiklerini çok kullanan kişilere erken yaşlardan itibaren başlanabilir. Bu sayede çizgilerin derinleşmesine engel olunabilir. Ancak hamile olan kadınlara, emzirme döneminde olan kadınlara kırışıklık tedavisi uygulanmaz. Bunun dışında kas hastalıkları olanlara, kanama hastalığı olan kişilere de uygulanamaz.
Bu işlemi yaptırmayı düşünenler, her şeyi doğru uygulamalı ve bu konu hakkında gerekli bilgilendirmeyi uzmanlardan öğrenmelidir. Özellikle kan sulandırıcı ilaç ya da başka ilaçlar kullanıyorlarsa, bunları işlem yaptırmadan 1 hafta önce kesmeleri gerekir. Bu konuda doktoruna danışarak en doğru şekilde hareket etmeleri gerekir. Eğer sportif aktivitelerle uğraşıyorlarsa bunlara bir süre ara vermeleri daha uygun olur. Böylece yapılan uygulamada enjekte edilen toksinin vücutta daha hızlı etki etmesine yardımcı olunabilir. Uzmanların tavsiye ettiklerine dikkat edildiği zaman, başarılı bir kırışıklık tedavisi uygulaması yapılabilir. Yüzünüzdeki ince çizgilerden, kaz ayaklarından, size sert ifade veren her türlü kırışıklıktan kurtulmanız mümkün olacak. Özellikle çatık kaş sorunu olan kişiler, daha yumuşak bir yüz ifadesine kavuşabilirler. Bu işlemi yaptırmaya engel bir sorun bulunmuyorsa, anestezi gerekmeden sadece 15 dakika içinde yüzünüzdeki sorunlara elveda diyebilirsiniz.
Uygulamadan sonra iğne giriş yerlerinde çok yakından belli olabilen minik kızarıklık ve şişlikler olabilir, ancak bunlar 1-2 günde tamamen geçer. Hasta uygulamadan hemen sonra günlük aktivitelerine sorunsuz olarak devam edebilir.

Hangi Bölgelere Uygulanabilir?

Kırışıklık tedavisi sıklıkla kas çatıklığı ve kaslar arasındaki çizgiyi gidermek için her iki kaş arasındaki ve göz kenarlarındaki ince kırışıklıkları gidermek için göz kenarlarındaki mimik kaslarına yapılır. Ayrıca alın çizgilerinde de etkilidir. Dudak kenarları ve boyundaki kırışıklıklar için de kullanılabilir ancak önceki bölgeler kadar etkili değildir.

Etkisi Ne Kadar Sürer?

Enjeksiyon yapıldıktan 48 saat sonra etki ortaya çıkmaya başlar ve bir hafta sonunda tam olarak kendini gösterir. İlacın kasın içinde etkili olabilmesi için 1 hafta geçmesi gereklidir. Etki süresi 4-5 aydır. Bu nedenle 6. ay tekrarlanması önerilir. Tekrarlayan enjeksiyonlarda kas uzun süreli kullanılmamaya bağlı zayıflayacağından hem kırışıklık yapma gücü azalacak hem de ilacın yeniden yapılması için gereken süre uzayacaktır. Ayrıca etkili olduğu süre içinde kas çalışmadığı için, kasa bağlı kırışıklık etkisi olmayacak ve deri yaşlanması önemli ölçüde yavaşlayacaktır.

Uygulama Kimler Tarafından Yapılmalıdır?

Uygulamanın etkili olması için mutlaka ilacın kas içine verilmesi gereklidir. Doktor tarafından yapılmalıdır. Günümüzde birçok estetik merkezinde bu uygulama yapılmaktadır. Uzman hekim olmayan kişilerin yaptığı operasyonlarda göz kapağı düşüklüğü, kasın anormal kalkması, maske yüz ve kas düşüklüğü riskleri vardır. 
 

Kırışıklık neden oluşur?