Lazer Epilasyon Hangi Bölgelerde Uygulanabilir?

Lazer Epilasyon Hangi Bölgelerde Uygulanabilir?

Lazer Epilasyonun Çalışma Prensibi Nasıldır?
Lazer epilasyonda, lazer ışınları kıllara rengini veren melanin pigmenti tarafından emer ve oluşan ısı kıl köküne iletilir. Böylece kıl kökleri ısınır ve tahrip olur. Tahrip olan kıl follikülünün yeni kıl oluşturma özelliğini yok olur. Kıl kökünde tahribe neden olan lazer ışınları cildin diğer yapılarında herhangi bir harabiyete sebebiyet vermemektedir.

Epilasyonda Kullanılan Işık Sistemleri Nelerdir?
Alexandrite, Diode ve Nd:YAG sistemleri en çok kullanılan ve tercih edilen lazer ışık sistemleridir. IPL sistemleri de epilasyonda sıklıkla tercih edilmektedir. Ancak lazer değildir.

Lazerle Epilasyonun Yan Etkisi veya Zararı Var mıdır?
Lazer epilasyonun sağlığa zararının veya yan etkisinin olup olmaması en çok merak edilen sorulardandır. Enerji seviyesi ve cilt soğutması kişinin cilt yapısına uygun seçilip uygulandığında yan etki oluşturma riski oldukça düşüktür.
Bronz tenli ciltler açık tene göre lazer enerjisini daha yüksek oranda emmektedir. Bronz tenliler Cilt yüzeyine dana az enerji gönderen Nd:YAG lazer, Alexandrite lazere göre bronz tenliler için daha uygundur denebilir. Uygulama sonrasında iki hafta cilt güneşten mutlaka korunmalıdır. Aksi takdirde lekelenmeler ve/veya alerjik reaksiyonlar oluşabilir.
Lazer epilasyon esnasında gözlerin hasar görmemesi için mutlaka özel gözlük kullanılmadır. Lazer ışınları oldukça güçlü ve parlak olduğundan gözlere zarar verebilir.
Sıklıkla sorulan bir diğer konu ise lazer epilasyonun kanserojen bir etkisinin bulunup bulunmamasıdır. Bu konuya da şu şekilde açıklık getirilebilir; lazer dalga boyları sadece melanosit hücreleri tarafından emilmektedir ve melanosit hücrelerinin sıklıkla bulunduğu alanlar benlerdir. Bu nedenle lazer epilasyon uygulaması yapılırken benlerin korunması ve atış yapılmaması gerekmektedir.
Lazer epilasyonun kadınlarda yumurtalıklara veya hamilelerde bebeğe zarar verdiğine dair herhangi bir kanıt yoktur. Yine de hamilelere lazer epilasyon uygulanmaması önerilmektedir.

Lazer Epilasyon İçin En Uygun Zaman Nedir?
Sonbahar, kış ve ilkbahar dönemleri lazer epilasyon için en uygun zamanladır. Tabi güneşten korunmak şartıyla yaz aylarında da lazer epilasyon yaptırılabilir.
Lazer Epilasyon Hangi Zaman Aralıklarında Uygulanır?
Lazer epilasyonda zaman aralıkları kılların büyüme fazına girmesine göre belirlenir. Yüz bölgesinde 1-1,5 ay iken vücut bölgelerinde bu süre 2-2,5 aya çıkabilir. Lazer epilasyon uygulama esnasında büyüme fazında bulunan tüyler yani tüm tüylerin %20-30’u yok edilmiş olur. Lazer epilasyonun tek seansta sonuç verememesinin sebebi de budur. Etkili sonuçlar için hastaların mutlaka bu süreye uyması gerekmedir.

Lazer Epilasyon Kimlerde Daha Başarılıdır?
Açık ten ve koyu renk tüylere sahip kişilerde lazer epilasyonda başarı daha çabuk elde edilmektedir. Açık renkli tüyler lazer ışınlarını yeterli düzeyde emmediğinden yok edilmeleri koyu renkli kıllara göre daha zordur. Açık tenli kişilerde Alexandrite lazer kullanılırken, bronz tenli kişilerde Nd:YAG lazer tercih edilir. Lazer epilasyonda başarı cilt için en uygun lazer tipinin ve enerji seviyesinin kullanılmasıyla doğru orantılıdır.

Lazer Epilasyonda Sonucu Etkileyen Başka Faktörler Var mıdır?
Lazer epilasyon kişinin eğer hormonal bozuklukları varsa önce tedavisini tamamlamalı sonrasında lazer epilayon yaptırmalıdır. Ayni şekilde kıllanmayı arttırıcı ilaç kullanıyorsa lazer epilasyonun etkili bir sonuç vermesi için mutlaka ilacı bırakmalıdır.
Lazer Epilasyondan Önce Yapılması/Yapılmaması Gerekenler Nelerdir?
Uygulama yapılacak alanda bulunan kılların işlemden önce 4 hafta içerisinde ağda, cımbız veya epilatörle kökten alınmaması gerekmektedir. 2-3 gün önceden tıraş bıçağı ve makasla alınması tavsiye edilir.

Erkek Lazer Epilasyon
Lazer epilasyon uygulaması erkeklerde daha çok sakal üstü, boyun, ense, omuz, sırt ve göğüs bölgelerinde yapılmaktadır. Erkekler kadınlara göre lazer epilasyonda daha avantajlıdır. Sebebi ise kıl köklerinin kadınlara göre daha kalın olmasıdır. Kalın kıl kökleri lazer ışını enerjisinden daha fazla etkilenir.
Lazer epilasyona başlamadan 3 hafta önce kıllar kökünden alınmalıdır. Çünkü kıl köklerinin anajen evre yani büyüme ve gelişme evresinde olması gerekir. Erkeklerde lazer epilasyon süreleri yaklaşık olarak omuz ve sırt bölgesinde 30-40 dakika, göğüs bölgesinde 20-30 dakika, sakal üstü 5-10 dakikadır. Kulak, boyun, ense ve koltukaltı bölgeleri için de ortalama 5 dakika yeterli olmaktadır. İşlem süresi uygulama yapılan alana göre değişeceği gibi tüylerin yoğunluğuna göre de kişiye özel olarak farklılıklar gösterecektir. Seans sonrasında uygulama bölgesi mutlaka güneşten korunmalıdır.

Lazer Epilasyon Hangi Bölgelerde Uygulanabilir?