Lazer ile Dövme Sildirmenin Sonuçları

Lazer ile Dövme Sildirmenin Sonuçları

LAZER İLE DÖVME SİLME

Dövme günümüzde giderek artan sıklıkta uygulama alanı bulan yavaş yavaş bir sanat olarak algılanan bir işlemdir. Ancak kimi zaman dövme yapan kişilerden, kimi zamanda dövme yaptıranların pişmanlıklarından kaynaklı silinmesi gündeme gelebilmektedir. Çok çeşitli şekillerde ve renklerde yapılabildiği gibi çok çeşitli derinliklere de yapılabilmektedir. Tedavisinde önemli olan birkaç parametre vardır. En önemlisi de renk ve derinliktir.
Dövme silme işleminde, dövme silme için özel olarak geliştirilmiş lazer cihazı kullanılır. Lazer enerjisi derinin altına enjekte edilmiş dövme boyasını ani bir şok etkisi ile parçalanarak vucuttan atılabilecek boyutlara gelmesini sağlar.
Günümüz de sıkça yapılan kalıcı makyaj tedavileri yanlış uygulandığı takdirde çok travmatik sonuçlara yol açmaktadır. Çok özel tedavi protokolleri ile kaş tüylerinizde hiçbir hasar olmadan kalıcı makyajınız tüm lazer sistemleri içinde sadece Q Switch lazer sistemi ile çıkartılabilmektedir.

 

Lazerle Dövme Silme İşlemi Nasıl Gerçekleşir?

Lazerler kısa atımlı yoğunlaştırılmış ve belli bir bölgeye dağılmadan konsantre olan ışık enerjisi üretirler. Bu ışık derinin üst tabakalarına zarar vermeden geçer ve seçici olarak dövmeyi oluşturan pigmentler ve onları çekmiş hücreler tarafından absorbe edilir. Lazer enerjisi dövme pigmentlerinin küçük parçacıklara bölünmesini ufalanmasını sağlar. Bu küçük parçacıklar daha sonra vücudun immün (savunma) sistemi tarafından yok edilirler. Lazerle dövme silme işleminde kullanılan cihazlar dövme pigmentleri tarafından en iyi emilecek dalga boyunda ışınlar üretir. Bu ışınlar sadece pigment tarafından tutulmakta, dövme çevresinde bulunan normal dokuları, deriyi, siniri ya da damarları etkilememektedir.

Her dövmenin kendine özgü olması sebebiyle, silme teknikleri de her bir vakaya kişiye, dövmeye özel planlanmalıdır. Profesyonel yapılmış dövmeler genelde derinin alt tabakalarında ve aynı derinliktedir. Dolayısıyla lazerle dövme silme işlemi de tüm dövme üzerinde genellikle homojen sonuç vermektedir.

Amatör dövmeler ise usta bir el tarafından yapılmadığı için pigment farklı derinliklere vede farklı dozlarda verilebilmektedir. Bu durumda aşırı derine verilmiş renklerin pigmentlerin temizlenmesi zorlaşmaktadır. Yeni bir takım mürekkepler ve pastel renklerin kullanıldığı profesyonel dövmeler oldukça dirençli olmaktadır ve tamamıyla temizlenmesi oldukça zor hale gelebilmektedir.

 

Lazerle Dövme Silme İşlemi Ağrılı mıdır?

Dövmelerin gerek yaptırılması gerekse sildirilmesi süreçlerinin çok rahat olduğu söylenemez, mutlaka azda olsa bir ağrı duyulmaktadır. Lazer cihazının güçlü ışın atımları deri ince lastik çarpmış gibi hafif bir hisse neden olur. Hastalar açısından tölare edilebilmektedir. Gerekirse lokal anestezi içeren krem ya da lokal anestezi uygulanabilir. Eğer dövme yoğun ve dolu bir dövmeyse genelde ilk bir ya da iki seans lokal anestezi ile uyuşturarak uygulama yapılabilir. Bu sayede hem ağrı olmuyor hem de efektif dövme silme seansı yapılmış oluyor.

 

Lazerli Dövme Sildirmenin Sonuçları Nasıldır?

Lazer ışığını pigment (dövme boyası) emer ve ışık enerjisi hücre içinde ısı enerjisine dönüşür; pigmenti barındıran hücre tahrip olur, patlar ve pigment hücre dışına çıkar. Hücre dışındaki pigmenti makrofaj denilen vücudun savunma hücreleri alarak ya da sindirerek lenfatik sistem vasıtasıyla o bölgeden uzaklaştırırlar. Bu süre bir çeşit yara iyileşmesi sürecidir ve kişisel farklılıklar göstermektedir. Yeniden aynı bölgeye dövme silme lazer uygulaması içinde bu bölgede yara iyileşmesinin bitmesi gerekmektedir. Her uygulamada lazer senası sonrasında dövme rengi beyazlaşır, akabinde kırmızı bir yara durumu oluşur. 3 gün sonra şeffaf bir kabuk oluşur. Bu kabuk aynı dövmeyi yaptırdığınız zamanki kabuk gibidir. 15 gün sonra ise kabuk dökülür ve dövmenin bir kısmı çıkmış, bir kısmı hafiflemiş bir kısmı ise duruyor olacaktır. Zaman içerisinde dövme daha da çıkacaktır ve sonraki seansı beklemeniz gerekecektir.

 

Uygulama Öncesi Uyulması Gereken Kurallar Nelerdir?

Uygulamadan 3 hafta kadar önce, uygulama alanı güneş ve solaryumdan korunmalıdır.

Tedaviden bir hafta öncesine kadar ağrı kesiciler kesilmeli, aspirin ve türevi kan sulandırıcı ilaç kullanılıyorsa doktor kontrolünde kesilmelidir.

Hamile ve emziren hanımlara dövme silme işlemi önerilmemektedir.

 

İşlem Sonrası Görülebilen Değişiklikler

Geçici bir süre ile hafif ödem, kızarıklık, kabuklanma görülebilmektedir. Bu durum geçicidir.

 

 

Lazer ile Dövme Sildirmenin Sonuçları