Lazer İle Dövme Silme Hakkında

Lazer İle Dövme Silme Hakkında

LAZERLE DÖVME SİLME

Dövmeleri yok etmek amacıyla kullanılan lazer ışınları deri yüzeyine zarar vermeden geçerek deri içindeki koyu renkli dövme pigmentine    ulaşır. Dövme pigmenti lazer ışığını emerek ışıktaki enerjiyi ses ve ışığa dönüştürür. Bu sayede deri içindeki büyük parçalar halinde bulunan pigment açığa çıkan enerji ile çevre dokuya zarar vermeden küçük parçacıklara ayrışır. Vücudun bağışıklık sistemi küçük parçacıklara ayrılmış dövme boyasını daha kolay emer ve yok eder. Dövme silmenin tedavisi çeşitli yöntemlerle yapılabilir, ancak günümüzde lazerle dövme silme haricinde başarılı olabilecek bir başka yöntem, teknik ya da cerrahi alternatif bulunmamaktadır. 

 

Lazerle Dövme Silme

Dövme silme tedavisinde, Q Switched Nd Yag lazer dışındaki diğer yöntemler başarılı olmaz ve genellikle iz, leke, gölge ya da yanık sekeli ile sonuçlanırlar. Bu yüzden günümüzde lazerle dövme tedavisi, lazerle dövme sildirme yapılmaktadır. Dövme silme tedavisinde kullanılan lazerler, Q-switched denilen nanosaniye gibi çok kısa sürede, yani saniyenin trilyonda biri kadar kısa bir zaman diliminde belirli enerji miktarını verebilen teknolojik cihazlardır. Dövme silme tedavisinde dövmenin cinsine uygun lazerler dalga boyuna göre belirlenir. Uygun dalga boyunda lazer ışığı kullanıldığında, dövme boyası parçalanır ve patlar. Çok ufak parçalara ayrılan boya yani pigment partikülleri, hücreler (makrofajlar) tarafından taşınarak vede sindirilerek vücuttan atılır.

 

Lazerle Dövme Silme İşlemi Ağrılı mıdır?

Dövmelerin gerek yaptırılması gerekse sildirilmesi süreçlerinin çok rahat olduğu söylenemez, mutlaka azda olsa bir ağrı duyulmaktadır. Lazer cihazının güçlü ışın atımları deri ince lastik çarpmış gibi hafif bir hisse neden olur. Hastalar açısından tolere edilebilmektedir. Gerekirse lokal anestezi içeren krem ya da lokal anestezi uygulanabilir. Eğer dövme yoğun ve dolu bir dövmeyse genelde ilk bir ya da iki seans lokal anestezi ile uyuşturarak uygulama yapmayı tercih ediyorum. Bu sayede hem ağrı olmuyor hemde efektif dövme silme seansı yapılmış oluyor.

 

Lazerli Dövme Sildirmenin Sonuçları Nasıldır?

Lazer ışığını pigment (dövme boyası) emer ve ışık enerjisi hücre içinde ısı enerjisine dönüşür; pigmenti barındıran hücre tahrip olur, patlar ve pigment hücre dışına çıkar. Hücre dışındaki pigmenti makrofaj denilen vücudun savunma hücreleri alarak yada sindirerek lenfatik sistem vasıtasıyla o bölgeden uzaklaştırırlar. Bu süre bir çeşit yara iyileşmesi sürecidir ve kişisel farklılıklar göstermektedir. Yeniden aynı bölgeye dövme silme lazer uygulaması içinde bu bölgede yara iyileşmesinin bitmesi gerekmektedir. Her uygulamada lazer senası sonrasında dövme rengi beyazlaşır, akabinde kırmızı bir yara durumu oluşur. 3 gün sonra şeffaf bir kabuk oluşur. Bu kabuk aynı dövmeyi yaptırdığınız zamanki kabuk gibidir. 15 gün sonra ise kabuk dökülür ve dövmenin bir kısmı çıkmış, bir kısmı hafiflemiş bir kısmı ise duruyor olacaktır. Zaman içerisinde dövme dahada çıkacaktır ve sonraki seansı beklemeniz gerekecektir.

 

Lazerle Dövme Silme Yazın Yapılabilir mi?

Lazerle dövme silme işlemi her mevsim yapılabilir. Yazın yapılacak uygulamalarda, sonrasında güneşten korumak önemlidir. Eğer hasta uygulama yapıp yaz tatiline gidecekse bu uygulamayı tatil sonrasına ertelemek daha doğru olur. Uygulamanın 1 ay sonrasında deri tamamen normalleşeceği için istenilen her şey yapılabilmektedir. Bronz tenli bir kişiyede dövme sildirme yapılabilir, hastanın zenci ya da siyah ırkdan olması lazerle dövme silme işlemini etkilemez. Elbette deri rengi açık hastaların yara iyileşmesi daha hızlı olur, ancak dövmenin daha hızlı silinebileceği anlamına gelmez.

 

Dövmelerin lazerle silinmesi kaç seans gerektirir?

Dövmelerin lazerle silinmesinde seans sayısını kullanılan boya, uygulanan teknik, kullanılan boya miktarı ve kullanılan lazer türü belirler. Dövme silme seans sayısı 5-15 seans aralığıdır.

 

Lazerle dövme silme deride iz bırakır mı?

Lazerle dövme silme tedavilerinin büyük çoğunluğunda kalıcı bir lekelenme veya iz gelişmemektedir. Fakat her tıbbi işlem beraberinde belli riskleri getirir. Deri de diğer organlarda olduğu gibi sorun yaşayabilecek bir yapıya sahiptir. Eğer vakanın geçmişte keloid, hipertrofik skar gibi tıbbi geçmişi varsa bu tür vakalarda sorun gelişme riski artmaktadır. Uygulama öncesi ve sonrası uymanız gereken kurallara uyduğunuz takdirde genellikle sorun yaşamadan dövmenizi silmek mümkün olmaktadır.
 

Lazer İle Dövme Silme Hakkında