Lazerle Cilt Yenileme Hakkında Merak Ettikleriniz

Lazerle Cilt Yenileme Hakkında Merak Ettikleriniz

Lazerle Cilt Yenileme 
Vücudumuzda özelliklede yüzümüzde çeşitli sebeplerle ve etkenlerle farklı tipde cilt lekeleri oluşabilir. Normal cilt renginden daha koyu ve belirgin şekilde oluşan bu cilt lekeleri yaşamımızı tehdit etmemekle birlikte bir takım estetik kozmetik problemlere sebep olmakta, hatta bazı kişilerin sosyal yaşamını da etkileyebilen bir takım psikolojik rahatsızlıklara yol açabilmektedir. Bu yüzden cilt lekelerinin tedavi edilmesi gerekmektedir.

Melanin cildimize rengini veren pigment maddesidir. Cilt lekeleri melaninin miktarının fazla olduğu bölgelerdir. Melaninin fazlaca yüksek miktarlarda belli bölgelerde toplanarak cilt lekeleri oluşturması çeşitli sebeplerden kaynaklanır. Bu lekelerin bazıları doğumdan itibaren, bazıları ergenlikte, bir kısmı yaşlanmayla, bir kısmı ise güneş ve dış etkenler sonucu cildimizde oluşan hasarlardan kaynaklanmaktadır.  

Cilt Lekelerinin Çeşitleri
Pigmente lezyonlar:  Lentigolar, kafeola lekeleri, çiller, nevosellüler nevüs, nevus spilus, seboreik keratoz, pigmente aktinik keratoz sayılabilmektedir.
Dermal pigmente lezyonlar: Mavi nevüs, ota nevüs, ito nevüs, dermal ve epidermal pigment, kompound nevüs, postinflamatuar hiperpigmentasyon, melazma
Güneş lekeleri: Özellikle güneş koruyucu kullanmadan uzun süreli güneşe maruziyetde ve bazende süreden bağımsız olarak güneş lekeleri oluşabilir. Cilt kendini korumak amacı ile daha kalınlaşır ve melanin pigment üretimi artar, dolayısıyla leke oluşumunda artış görülür.

Gebelik lekeleri (Melasma): Her ne kadar adı gebelik lekesi de olsa erkeklerde de gözükebilmektedir. Kullanılan doğum kontrol hapları, hormonel yapıları nedeniyle ve hamilelik sırasındaki hormonal değişimler, stres, prikolojik faktörler, melanin pigmentinin aşırı üretimine neden olabilir, melanindeki çoğalma ile birlikte güneşe en çok maruziyet gösteren yanak, alın ve çene gibi bölgelerde keskin sınırlı lekeler oluşabilir, melasma genetik yatkınlıkla birlikte hamileliklerde yeniden ortaya çıkabilmektedir.

Çiller: En çok güneşin daha fazla etki gösterdiği yanak, burun, alın ve çene kısmında görülen bu lekeler açık ve ya daha koyu kahverengi lekeler şeklinde olabilirler. Genelde güneşli mevsimlerde artarken güneş olmayan mevsimlerde azalma ya da hafifleme gösterirler.
Cafe au lait (kafeola) lekeleri: Sütlü kahve renkli olan bu lekeler doğuştan ve ya erken çocukluk dönemlerinde gelişir, boyutları çeşitlilik gösterebilen bu lekelerdir.

Alerjik reaksiyonlar: Ağızdan alınan bazı ilaçlar ve ya topikal denilen (bölgesel) sürülen bazı krem tarzı ilaçlar hiperpigmentasyona yol açabilirler. Bölgesel lekelerin oluşumuna neden olabilirler.

Lazer ile Leke Tedavisi
Bu amaçla bir çok lazer kullanılmaktadır. Kliniğimizde Q Switched Nd-Yag lazer kullanılmaktadır. Q Switched Nd-Yag Lazerle leke tedavisi uygulanması esnasında lazer enerjisi, yoğun bir şekilde melanin içeren hücreler tarafından absorbe edilirken, diğer normal cilt renginde olan hücreleri hemen hemen hiç etkilememektedir.
Eğer fraksiyonel lazerle leke tedavisi uygulanacaksa, bu bölgeler bronzlaşmış olmamalıdır. Çünkü cildin bronzlaşmadan kaynaklanan daha koyu renkli kısımları da lazer ışınlarını absorbe edebilir ve bunun sonucunda ciltte iritasyon veya su toplama gibi etkiler görülebilir. Ancak bu durum Q Switched Nd-Yag lazer için söz konusu değildir. Q Switched Nd-Yag lazerle leke tedavisi genelde ağrılı bir yöntem değildir. 

Lazerle Leke Tedavisi Sonrasında Neler Olur?
Q Switched lazerle leke tedavisi uygulanmasından sonra örneğin melazma tedavisinde uygulama sonrasında hiç kızarıklık olmaz. Bu uygulama tamamen ağrısızdır, aynı zamanda ciltte de bir yenileme sağlar. Bu lazerin 1064 nm dalga boyu soyma, yakma, kabuklanma, kızarıklık yaratmaz. Eğer çil, güneş lekesi, yaşlılık lekesi tedavisi yapılacaksa Q Switched lazerin 532 nm dalga boyu kullanılır. Bu durumda hafif bir yanma hissedilir. İlk 3 gün kızarıklık olur, 3 gün sonra çok hafif bir kabuk meydana gelir, 1 hafta sonra ise kabuk tamamen dökülür. Alttaki leke ise tamamen geçmiş olur.

Lazerle Leke Tedavisi Kaç Seans Yapılır?
Çok farklı yapıda, özelliklerde, derinlikte ve koyulukta cilt lekeleri ve pigmentasyon bozuklukları mevcuttur. Ayrıca insanların vücut yapısı, iyileşme özelliği, dolayısıyla lazerle leke tedavisinden sonra lekeleri ciltlerinin temizleme yeteneklerinin farklı olması dolayısıyla, lazerle leke tedavisi yapılacak hastaya kaç seansta tedavinin biteceği tam olarak söylenemeyebilir, ortalama rakamlar ve süreler verilir. 

Çiller ve kahverengi yaşlılık lekeleri genelde başarılı bir şekilde tedavi edilirken, daha derin lekeler tedaviye dirençli olabilmektedir. Yaygın güneş lekesi ve çiller, yaşlılık lekeleri % 60 – % 80 oranında tek seanstan sonra kaybolurlar. Bazı güneş ve çil lekeleri için ikinci veya üçüncü seanslar gerekli olabilmektedir. Bazı lekeler oldukça dirençlidir ve tamamen kaybolmayabilir. 

Lazerle Leke Tedavisinin Yan Etkileri Nelerdir?
•    Yara ve enfeksiyon oluşumu çok nadir görülür.
•    Cilt soyma yapılmadığı sürece enfeksiyon oluşmaz. Enfeksiyon oluşması antibiyotikli kremlerle kolayca önlenebilir veya tedavi edilebilir.
•    Normal deride de nadiren renk açılması hipopigmentasyon görülebilir. Bu gibi durumlarda büyük çoğunlukla renk açılma etkisi çok minimaldir.
•    Güneşe direk maruz kalınması halinde tedavi edilen lekelerin geri gelme olasılığı yükselir.
•    Lekelerin tekrar geri gelmesini ve genel olarak cildinizde yeni lekelerin oluşmasını engellemek için cildinizin güneşe karşı titizlikle korunması önemlidir. 

Lazerle Cilt Yenileme Hakkında Merak Ettikleriniz