LAZERLE DÖVME SİLME (Q SWITCH LAZER)

LAZERLE DÖVME SİLME (Q SWITCH LAZER)

Son yıllarda tıptaki teknolojik gelişmeler sayesinde lazerle dövme silme artık yüzde seksen başarıya ulaşmış durumdadır. Özellikle tek ve koyu renkli dövme silmede işlemlerinde tam başarı sağlanmaktadır.
 
Lazerle Dövme Nasıl Siliniyor?
Öncelikle lazer ışınlarının sadece pigmentleri (renk) hedefler. Lazer ışınları ile parçalanan dövme pigmentlerinin vücudun doğal koruma mekanizması ile dışarıya atılır.
 
Lazerle Her Dövme Silinebilir mi?
Lazerle kalıcı dövme sildirme işleminin başarısı
Dövmenin ve cildin rengine,
Kullanılan boyaların cinsine,
Dövmenin uygulama derinliğine, yoğunluğuna ve uygulama şekline,
Dövmenin yaşına,
Kullanılan lazer sistemine bağlı olarak çok fazla değişiklik göstermektedir.
 
Kullanılan Boyaların Lazerle Dövme Silme İşlemine Etkisi
Dövmede kullanılan boyaların kalitesi de tedavi sonucunu etkilemektedir. Piyasa da kullanılan çok farklı çeşit boyalar bulunduğundan burada sınıflandırma yapmak imkansızdır. Vücudun daha kolay dışarı atabileceği boyalar daha kolay çözünen boyalardır.
 
Dövme Uygulamasının Lazerle Dövme Silme İşlemine Etkisi
Dövmenin kötü sayılabilecek, cildin daha derine veya daha yüzeye yakın uygulanması lazer ışınlarının bazı pigmentleri algılamasını zorlaştırır. Dövmede kullanılan boyanın yoğunluğu lazer işleminin ardından boyanın vücuttan atılmasını zorlaştırır.
 
Dövme Yaşının Lazerle Dövme Silme İşlemine Etkisi
Dövme eskidikçe lazer işleminden sonra vücuttan atılımı kolaylaşır. Yeni yapılmış dövmelerde başarı oranı daha düşük olup seans sayısı artabilir.
 
Tedavide Kullanılan Lazer Sisteminin Dövme Silme İşlemine Etkisi
Tedavide kullanılan lazer sisteminin de dövme sildirme işleminin başarısına etkisi bulunmaktadır. Dövme silme işleminde yaygın olarak kullanılan Nd-Yag Q-Switch etkili sistemdir.
 
Lazerle Dövme Silme Her Kişiye ve Her Bölgeye Uygulanır mı?
Lazerle dövme sildirme uzun yıllardan beri güvenle uygulanan bir yöntem olmakla birlikte bazı durumlarda tedbiren tedaviden kaçınmak gerekir. Bu durumlar;
Küçük yaşta olup kıl yapısı gelişimini tamamlamamış kişilerde (lazer ışınları aynı zamanda kıl köklerini uyarabilir),
Hepatit-B hastalarında,
Hamilelerde,
Cilt ve deri hastalığı bulunan kişilerde,
Skar ve açık yaralar üzerine,
Egzama ve mantar hastalığı bulunan bölgelere,
Et beni üzerine,
Burun ve kulak içlerine,
Göz ve kirpik çevresine
 
Dövmeler Tamamen Siliniyor mu?
Hayır dövmenin etkilerini 100% oranında gidermek şu an için pek mümkün değil fakat başarı oranı ortalama %90 nispetindedir. Siyah renkte basit dövmelerde başarı hemen hemen ten rengine yaklaşabilir. 
 
Tedavi Süreci 
Tedavi sürecini; lazerle kalıcı dövme silme uygulaması, bölgenin yara ve kabuk bağlaması ve iyileşme evresi gibi 3 safhaya ayırabiliriz. Lazerle silinen dövmeler beyaz bir renk hali alır giderek kırmızıya dönüşür. Bölge sonrasında yara kıvamındadır. 3 – 5 gün içerisinde cilt üzerinde saydam bir kabuk oluşur ve 2 – 3 hafta içerisinde oluşan bu kabuk kuruyarak dökülür. İşlem yapılan bölge kızarık bir görünümdedir bundan sonra artık yaranın iyileşme evresi başlamıştır. Zamanla dövmenin ne kadarlık bir kısmının tahrip olduğu ne kadarlık bir kısmının kaldığı daha iyi görülecektir.
 
Seans Sayısı
Seans sayısı kişiden kişiye, dövmenin yapısına, rengine göre değişmektedir. 1 seans sonunda tatmin olan hastalar olmakla birlikte 4-8 seans sonunda sonuçtan memnun olmayan hastalarda bulunmaktadır. Genel olarak siyah renkte basit bir dövme 1 veya 2 seans sonunda algılanmayacak kadar belirsizleşir.
 
Seans Süresi ve Seans Aralıkları
Seans süresi dövmenin büyüklüğüne göre değişir. 5 dk. sürebilen işlemler olduğu gibi saatlerce süren işlemler ve 1 seansın birkaç seansta tamamlandığı tedavilerde olabilir. Seans aralıkları bölgenin durumuna göre belirlenir. Ortalama 2 – 3 ay gibi süreler öngörülür.
 
Uygulama Öncesi Uyarılar
Uygulama öncesi güneşlenme ve solaryumdan kaçınılmalıdır. Tedaviye 2-3 gün sonra başlanmalıdır.
 
Uygulama Sonrası Uyarılar
Uygulama sonrasında tedavi edilen bölgenin üzeri kapatılmaktadır. Uygulama alanı 24 saat süreyle kapalı kalmalı ve su ile temas ettirilmemelidir.
Uygulama alanı günlük olarak nemlendirilmeli, kabuklar kopartılmamalıdır. 
Uygulama alanı 2 – 3 hafta boyunca kabuklanma ve kabukların dökülmesi süresince güneş ışınlarına direk maruz kalmamalı ve solaryumdan sakınılmalıdır. 
Yara iyileşme sürecine girene kadar başka bir işlem yapılmamalıdır. (ağda, epilasyon, peeling vs.)
 
LAZERLE DÖVME SİLME (Q SWITCH LAZER)