PRP ile Yüz Bakımı, Cilt Yenileme, Gençleşme
PRP ile Yüz Bakımı, Cilt Yenileme, Gençleşme
RP, “Platelet Rich Plasma- platelet yönünden zenginleştirilmiş plazma uygulaması” olarak adlandırılan tedavi yönteminin kısaltılmış ismidir. Bu uygulama kişiden alınan az miktardaki kanın özel bir tüpe konularak santrifüj işlemi yapıldıktan sonra bileşenlerine ayrıştırılması ve elde edilen az miktardaki “platelet yönünden zenginleştirilmiş plazma”nın (PRP), yine aynı kişiye enjeksiyon yoluyla geri verilmesini temel alır.
Neden uygulanır?
Plateletler veya diğer adıyla trombositler vücudumuzdaki hasarlı dokuların onarımını ve doğal hallerine dönmelerini sağlamak için gerekli olan “büyüme faktörlerini” yapısında barındıran kan bileşenleridir.
Normal şartlarda dokularımızda herhangi bir hasar oluştuğunda meydana gelen reaksiyon , plateletleri bu dokuya toplayarak bir onarım süreci başlatır.
Hasarsız bir dokuda ise plateletler hem az sayıda bulunur hem de aktif değillerdir. Bu dokuya PRP tedavisi uygulandığında, o dokudaki platelet sayısı normalin 2-4 misline yükselir ve uygulamanın oluşturduğu hafif hasarın neticesinde başlayan uyarı ile aktifleşen plateletlerden salgılanan büyüme faktörleri çevre ile etkileşime geçtikleri andan itibaren o dokunun beslenmesine, yenilenmesine olanak sağlayacak bir dizi reaksiyon başlatırlar. Bu da kullanılan alanın rejenerasyonu için etkin ve güvenli bir seçenek sağlar.
PRP’nin faydaları nelerdir?
PRP tedavisi kırışıklık, leke oluşumları, sivilce ve yara izleri, cilt çatlakları ve saç dökülmelerinde kullanılmaktadır. Uygulama sonrasında sarkmada ve kırışıklık izlerinde azalma gözlenir. Peeling ve lazer gibi leke tedavilerini PRP ile birlikte uygulamak, tedavi sürecini hızlandırır ve kalıcı sonuç alınmasını destekler.
PRP nasıl elde edilir?
PRP tedavisinde kişiden kan alınarak özel tüplere konulur. Özel tüpler yüksek hızda dönen santrifüj cihazına konulur. Santrifüj cihazı, platelet hücrelerinden zengin plazma elde edebilmek için belli bir hızda ve sürede dönmelidir.
PRP kimlere uygulanabilir?
Cilt yenilenmesini gerektiren sarkma, kırışıklık, iz, akne izi ve saç tedavilerinde PRP tek başına veya cildi yenileyen diğer yöntemlerle bir arada kullanılabilir.
PRP tedavisi nasıl uygulanır?
Kişiden alınan kan ile elde edilen plazmalarda tüpün dibinde kalan kısım pıhtı hücrelerinden ve büyüme faktörlerinden en zengin kısımdır. PRP tedavisinde elde edilen plazma ciltte sorunlu bölgede minik iğneler yardımı ile uygulanır. Fraksiyonel lazer, fraksiyonel radyofrekans uygulamalarından sonra PRP serumu cilde sürülebilir. Bu sayede, PRP açılan gözeneklerden kolayca emilir.
PRP ne sıklıkla yapılmalıdır?
PRP tedavisi 2-4 hafta aralıklarla yapılır.
PRP kimlere uygulanmaz?
Ailesinde kanser öyküsü bulunanlara, kan sulandırıcı ilaç kullananlara, kan hastalığı olanlara, uygulama yapılacak bölgede enfeksiyon ve iltihap olanlara, hamilelere ve emzirenlere uygulama yapılmaz.
PRP tedavisinin sonuçları ne zaman görülür?
PRP tedavisi cildin kendini yenileme esasına dayandığından, tedavi sonucunu hemen beklemek yanlıştır. PRP tedavisinin sonuçları ikinci veya üçüncü seanstan sonra ortaya çıkar. PRP tedavisi yapıldıktan sonra ciltte sıkılaşma ve sarkmada azalma, kırışıklıklarda hafifleme, ciltteki lekelerde aydınlanma, cilt renginde parlaklık ve izlerde azalma meydana gelir. Saçlı deriye yapılan uygulamalardan sonra saç kalınlığında artış ve seyrek görülen alanlarda yoğunlaşma görülür.