Prp Nedir

PRP NEDİR? 
“Platelet rich plasma” platelet (trombosit) yönünden zenginleştirilmiş plazma uygulamasının kısaltılmış adıdır. Bir kişiden alınan az miktardaki kanın santifrujdan geçirilerek (ayrıştırılarak) bileşenlerine ayrıştırılması ve elde edilen “platelet yönünden zenginleştirilmiş plazmanın” yine aynı kişiye cilt gençleştirme ve yapılanmasına destek olma amaçlı enjeksiyon yoluyla geri verilmesi işlemidir. PRP sistemi; vücuda enjekte edildiği bölgelerde kök hücreleri uyarıp, aktif hale geçirerek dokuların yenilenmesine yardımcı olan bir yöntemdir.
PRP saç tedavisi ile zayıflamış saçlar için bölgede saç köklerinin kalınlaşmasını, hacimli hale gelmesini ve köklerin büyümesini sağlamaktadır. Mezoterapide uzun süre beklenerek görülen olumlu etkiler PRP ilk seansında kendini göstermektedir. Genellikle saçlı deride 2-3 hafta arayla 3 seans şeklinde uygulanan PRP uygulamalarında hastanın saçlarındaki canlanma 2. seansında çok net şekilde görülebilmektedir. Özellikle bayanlarda görülen ve çoğunlukla genetik olan, başın tamamında saç seyrekliği ve inceliğinde PRP tedavisi yüz güldürücü sonuçlar vermektedir. PRP tedavisi 2-4 hafta aralıklarla yapılır. PRP 3-4 seans yapılmalıdır.  PRP 6-12 ay sonra tekrar uygulanabilir. İşlemden önce anestezik krem sürülerek cilt uyuşturulur. PRP minik iğneler kullanılarak uygulanır. Bu yüzden çok fazla acı hissedilmez.
PRP tedavisi yapıldıktan sonra ciltte yenilenmeye bağlı ciltte sıkılaşma ve sarkmada azalma, kırışıklıklarda hafifleme, ciltteki lekelerde aydınlanma, cilt renginde parlaklık ve izlerde azalma meydana gelir. Saçlı deriye yapılan uygulamalardan sonra saç kalınlığında artış ve seyrek görülen alanlarda yoğunlaşma görülür.
PRP tedavisi sonrasında kişi normal hayatına devam edebilir. Ciltte sosyal ve iş yaşamını engelleyecek bir görüntü olmaz. Bazen yapılan iğnelere bağlı küçük ve geçici morluklar olabilir. İşlemden sonra buz tutmak, arnika veya K vitaminli kremler kullanmak bu yan etkiyi hafifletir.
Kısacası PRP;
Kişiden alınan bir miktar kan santrifüj işleminden geçirilerek plateletlerin ayrışması sağlanır. Ayrışmış plateletler normalden 10 katı kadar daha fazla yoğunluğa sahiptir. Elde edilen ayrışmış plateletler (trombosit hücreleri) tedavi yapılacak bölgeye enjekte edilir. Plateletler cilt alında büyüme faktörlerinin serbest kalmasını sağlar. Büyüme faktörleri kolajen ve hyaluronik asit üretimini arttırarak onarımın gerçekleşmesi, kırışıklıklar-akne gibi cilt problemlerinin etkili biçimde giderilmesi ve yenilenmesinde etki gösterir.

 

Prp Nedir