PRP Uygulaması Nasıl Yapılır?

PRP Uygulaması Nasıl Yapılır?

PRP NEDİR
PRP, trombositten zenginleştirilmiş plazma tedavisinin kısaltılmış ismidir. Bu yöntem, kişiden alınan küçük miktardaki kanın özel bir tüpe konularak bir dizi işlemden geçirildikten sonra elde edilen trombositten zengin plazmanın, yine aynı kişiye enjeksiyon yoluyla geri verilmesi şeklinde uygulanmaktadır.

PRP CİLDE ETKİSİ NEDİR
PRP içinde bulunan ve “Trombosit” denilen kan hücreleri, vücudumuzdaki hasarlı dokuların onarımı ve doğal haline dönüşmelerini sağlamak için gerekli “büyüme faktörlerini” yapısında barındırmaktadır. Eğer dokularımızda herhangi bir hasar olursa bu kan hücreleri, hasarlı dokuya gelerek onarım sürecini başlatırlar. PRP tedavisinde ise normal şartlar altında toplanan trombositlerden daha çok miktarda hücrenin hasarlı dokuda birikmektedir ve böylece onarım süreci hızlı ve güçlü bir şekilde başlamış olur.

PRP UYGULAMA ALANLARI NERELERDİR?
1.    Cilt gençleştirme: PRP tedavisi ile ciltte yaşlanma ile azalan kollajen yapısının yenilenir. PRP, yaşlanma ile oluşan hasarlı dokuları onararak daha genç bir görünümün elde edilmesine olanak sağlar. Bu amaçla yüz, boyun, dekolte ve ellerin dış yüzüne uygulamalar yapılabilir.
2. Saç dökülmesi: PRP, genetik olmayan saç dökülmelerinde tek başına etkili bir tedavidir. Genetik saç dökülmelerinde ise tek başına ya da saç ekimi yöntemleriyle birlikte kullanılmaktadır.
3. Yara iyileşmesi: Vücutta iyileşmeyen uzun süreli yaralar, yatağa bağlı olan hastalarda görülen yatak yaraları, damar hastalığı sonucu oluşan bacak yaralarında iyileştirici etkileri bulunmaktadır.
4. Sivilce izi ve ameliyat izi tedavisi: Sivilce izi tedavisinde kimyasal peeling veya lazer işlemleri ile birlikte uygulanan PRP tedavileri yapılmaktadır.

PRP UYGULAMASI NASIL YAPILIR
Tedavi için hastadan yaklaşık 10cc kan alınır. Özel bir tüpte santrifüj edilir. Bu işlem sonucu plazma içinde normalden daha fazla miktarda trombosit birikmiş olur. Trombositten zenginleştirilmiş bu plazma, aynı kişiye enjeksiyon yoluyla verilir.
Kişinin kendi kan ürünü kullanıldığı için herhangi bir alerjik reaksiyon görülmez. Uygulama 4-6 hafta arayla 3-4 seans yapılmaktadır. 
Cilt gençleştirme tedavisinde lazer sistemleri, peeling, dermaroller yöntemleri ile birlikte kullanılabilir.

RİSKLERİ VAR MIDIR?
PRP uygulaması için hastanın kendi kanı kullanılmaktadır. O nedenle herhengi bir allerjik reaksiyon riski yoktur. Ancak uygulamanın doğru ve uygun şekilde yapılması için sağlık bakanlığı ruhsatlı özel çalışma tüpleri kullanılmalıdır. İşlemden önce tedavinizde hangi PRP tüpünün kullanıldığını mutlaka doktoruna sormayı unutmamalısınız. 
HANGİ DURUMLARDA PRP UYGULANMAZ?
1. Kişinin trombosit sayısı yetersiz olan hastalar
2. Kanser hastaları
3. Kan sulandırıcı ilaç alanlar
4. Aktif enfeksiyonu olan hastalar

PRP Uygulaması Nasıl Yapılır?