Q Switch Lazer İle Leke Tedavisi
Q-Switch Lazer İle Leke Tedavisi
Günümüz teknolojisinde cilde zarar vermeden leke açmak için kullanılan en etkili yöntemdir. Ağrılı bir yöntem değildir. Tedaviden sonra ciltten herhangi bir kabuklanma oluşturmaz. 2 hafta aralıklarla uygulanmaktadır. Lazer tedavileri uzman doktor tarafından yapılması gereken ciddi işlemlerdir. Bu işlemler uzman doktorlar tarafından yapılmazsa yeni lekelerin oluşmasına neden olabilir. Görüldüğü gibi leke tedavisinde en iyi sonuç için tek tedavi yetmemektedir. Kişinin cilt tipine, lekenin derinliğine göre farklı tedavileri birlikte uygulamak gerekmektedir. Hangi tedaviden kaç seans yapılacağı kişinin tedaviye verdiği cevaba göre değişiklik gösterir.
Ortalama 5 -6 seansta %50 azalma sağlanabilmektedir.
Seanslar arasında size önerilen leke acıcı kremleri kullanmanız gerekmektedir. Lekelerin yeniden oluşmaması için güneş koruyucu şarttır. Güneş koruyucu; yüksek koruma faktörlü (spf 50) olmalı ve günde 2 – 3 kez yaz- kış kullanılmalıdır.
Vücudumuzda özelliklede yüzümüzde çeşitli sebeplerle ve etkenlerle farklı tipte cilt lekeleri oluşabilir. Normal cilt renginden daha koyu ve belirgin şekilde oluşan bu cilt lekeleri yaşamımızı tehdit etmemekle birlikte bir takım estetik kozmetik problemlere sebep olmakta, hatta bazı kişilerin sosyal yaşamını da etkileyebilen bir takım psikolojik rahatsızlıklara yol açabilmektedir. Bu yüzden cilt lekelerinin tedavi edilmesi gerekmektedir.
Cilt Lekelerinin Çeşitleri
• Pigmente lezyonlar: Epidermal pigmente lezyonlar: Lentigolar, kafeola lekeleri, çiller, nevosellüler nevüs, nevus spilus, seboreik keratoz, pigmente aktinik keratoz sayılabilmektedir.
• Dermal pigmente lezyonlar: Mavi nevüs, ota nevüs, ito nevüs, dermal ve epidermal pigment, kompound nevüs, postinflamatuar hiperpigmentasyon, melazma.
• Güneş lekeleri: Özellikle güneş koruyucu kullanmadan uzun süreli güneşe maruziyetde ve bazende süreden bağımsız olarak güneş lekeleri oluşabilir. Cilt kendini korumak amacı ile daha kalınlaşır ve melanin pigment üretimi artar, dolayısıyla leke oluşumunda artış görülür.
• Gebelik lekeleri (Melasma): Her nekadar adı gebelik lekesi de olsa erkeklerde de gözükebilmektedir. Kullanılan doğum kontrol hapları, hormonel yapıları nedeniyle ve hamilelik sırasındaki hormonal değişimler, stres, prikolojik faktörler, melanin pigmentinin aşırı üretimine neden olabilir, melanindeki çoğalma ile birlikte güneşe en çok maruziyet gösteren yanak, alın ve çene gibi bölgelerde keskin sınırlı lekeler oluşabilir, melasma genetik yatkınlıkla birlikte hamileliklerde yeniden ortaya çıkabilmektedir.
• Çiller: En çok güneşin daha fazla etki gösterdiği yanak, burun, alın ve çene kısmında görülen bu lekeler açık ve ya daha koyu kahverengi lekeler şeklinde olabilirler. Genelde güneşli mevsimlerde artarken güneş olmayan mevsimlerde azalma ya da hafifleme gösterirler.
Lazerle Leke Tedavisi Sonrasında Neler Olur?
Q Switched lazerle leke tedavisi uygulanmasından sonra örneğin melazma tedavisinde uygulama sonrasında hiç kızarıklık olmaz. Bu uygulama tamamen ağrısızdır, aynı zamanda ciltte de bir yenileme sağlar. Bu lazerin 1064 nm dalga boyu soyma, yakma, kabuklanma, kızarıklık yaratmaz. Eğer çil, güneş lekesi, yaşlılık lekesi tedavisi yapılacaksa Q Switched lazerin 532 nm dalga boyu kullanılır. Bu durumda hafif bir yanma hissedilir. İlk 3 gün kızarıklık olur, 3 gün sonra çok hafif bir kabuk meydana gelir, 1 hafta sonra ise kabuk tamamen dökülür. Alttaki leke ise tamamen geçmiş olur.