Q switch Leke Tedavisi

Q switch Leke Tedavisi

Q Switch Lazerle Leke Tedavisi
 
Derideki leke problemi, toplumda oldukça sık rastlanmaktadır. Bu lekeler, derinin pigmente lezyonlarıdır. Yani deriye rengini veren ve pigment ismi verilen partiküllerin bölgesel birikimidir. Bu lekeler, herhangi bir fiziksel rahatsızlık oluşturmasa da kişide dış görünüşü etkilediğinden kozmetik ve psikolojik problemlere neden olabilmektedir. Cildimizin koyu ya da açık renkte olmasını sağlayan deride bulunan ve melanin adı verilen pigmentlerdir. Bu pigmentlerin homojen dağılımı bir sorun yaratmazken, özellikle görünen bölgelerdeki bölgesel artışları dikkat çekmekte ve bu da kişiyi rahatsız etmektedir.
 
Ciltte Lekelenme Nedenleri Nelerdir?
 
Melanin pigmentinin belli bölgelerde toplanarak cilt lekelerini oluşturması çeşitli sebeplerden kaynaklanır. Bu lekelerin bir kısmı, güneşin cildimize verdiği hasar, hormonal değişiklikler, ilerleyen yaş, yanlış ürün kullanımı ve yanlış uygulamalar sonucu oluşabilmektedir. Melazma adı verilen lekeler ise çoğunlukla yanaklar, alın ve göz çevresine yerleşim gösterirler. Genellikle yaşlanma, güneşe maruziyet, gebelik ve doğum kontrol ilacı kullanımı gibi hormonal değişiklikler nedeni ile oluşurlar.
 
Q Switch Lazerle Leke Tedavisinde Hangi Lazerler Kullanılır ve Nasıl Etki Ederler?
 
Lazer, kısaca yoğunlaştırılmış ışık demetidir. Renkli ya da renksiz oluşu ve hatta hangi renkte olduğu ışığın dalga boyuna bağlıdır. Bu dalga boyu aynı zamanda ışığın hedefini de belirler. Örneğin bir lazer ışını kırmızı renk tarafından tutulurken, bir başka lazer ışını siyah renk tarafından tutulabilir. Bunu belirleyen dalga boyudur. Bir madde ya da bir doku tarafından tutulan bu ışık enerjisi, tutulduğu yerde ısı enerjisine dönüşerek etki göstermektedir. İşte bu nedenle leke tedavisinde kullanılan lazerlerin hedefi yukarıda sözü edilen melanin pigmentidir. Melanin pigmentini hedef alan bir lazer normal hücreler tarafından tutulmadığından diğer hücrelere zarar vermez.
 
Son yirmi yılda bazı lazer sistemlerinin keşfi (örneğin Q-switched) ve bu sistemlerin geliştirilmesi ile leke tedavisinde eskiye oranla çok daha başarılı sonuçlar alınmaktadır. Bu lazerler, özellikle koyu tenli kişilerdeki leke tedavisinde daha güvenli bir şekilde kullanılabilmektedirler.
 
 
Q Switch Lazerle Leke Tedavisinde Dikkat Edilecek Noktalar Nelerdir?
 
Lazerle leke tedavisi uygulanacak bölgeler güneşten veya bronzlaştırıcı losyonlardan dolayı bronzlaşmış olmamalıdır. Bronz cilde uygulama yapıldığı takdirde yan etkiler görülebilir. Ancak Q-switch lazer koyu tenliler dahil tüm cilt tiplerinde rahatlıkla kullanılabilmektedir. Uygulama sonrası iyileşme dönemi de yaşanmadığı için hasta günlük aktivitelerine rahatlıkla devam edebilmektedir.
 
 
 
Q Switch Lazerle Leke Tedavisi Sonrasında Nelere Dikkat Edilmeli?
 
Ciltte leke problemi olan tüm hastaların tedavi yapılmasa da mutlaka güneşten kendilerini korumaları, mevcut problemin artmaması için gereklidir. Q-switch lazerle leke tedavisinde uygulama yapılan bölge güneşten korunmalıdır. Ayrıca lazerle leke tedavisinden sonra cilt bakımı da önemlidir. Tedavi sonrası temizleyici olarak Alkol içermeyen ürünler tercih edilmelidir.
 
Q Switch Lazerle Leke Tedavisi Toplam Kaç Seans Uygulanır?
 
Çiller, yaşlılık lekeleri ve yaygın lekelerin tedavisi için genellikle 4-8 seans yeterli olmaktadır. Bazı lezyonlar tamamen kaybolmayabilir ancak lazerle leke tedavisi uygulamasından sonra renkleri önemli oranda açılır. Çiller ve kahverengi yaşlılık lekeleri genelde başarılı bir şekilde tedavi edilirken, daha derin yerleşimli lekeler, tedaviye dirençli olabilmektedir. Q-switch lazer ile tedavi etkinliği ve başarısı çok artmıştır. Bu durum çok sayıda klinik çalışma ile de kanıtlanmıştır.
 
Q Switch Lazerle Leke Tedavisinin Yan Etkileri Nelerdir?
 
Lazerle leke tedavisinin önemli sayılabilecek bir yan etkisi yoktur. Yara ve enfeksiyon oluşumu çok nadir görülür. Tedavi sonrası güneşe direk maruz kalınması halinde ise tedavi edilen lekelerin tekrarlama olasılığı yükselir.
Lekelerin tekrarlamasını önlemek ve genel olarak ciltte yeni lekelerin oluşmasını engellemek için cildin güneşe karşı gerekli tüm önlemler alınarak korunması önemlidir.
 
Sonuç olarak tüm cilt tiplerinde görülen lekelerin tedavisinde Q-switch lazer sistemleri kullanılabilmektedir. Bu uygulama aynı zamanda düzensiz cilt tonunu da düzenler. İşlem öncesi özel bir hazırlık veya anestezi kullanımı gerekmez. Ağrı veya hassasiyet oluşturan bir işlem değildir. İşlem sonrası kişi günlük aktivitelerine rahatlıkla dönebilmektedir.  Lekede uygulanan tüm tedaviler dikkate alındığında, Q-switch lazerle leke tedavisinin, lekelerin geri dönme olasılığının daha az görüldüğü oldukça başarılı lazer tedavileri olduğu söylenebilir.
 
Q switch Leke Tedavisi