Q-switched Lazer Leke Tedavisindeki Yeri Nedir?

Q-switched Lazer Leke Tedavisindeki Yeri Nedir?

Lazerle Leke Tedavisi

Derideki leke problemi, toplumda oldukça sık rastlanmaktadır. Bu lekeler, derinin pigmente lezyonlarıdır. Yani deriye rengini veren ve pigment ismi verilen partiküllerin bölgesel birikimidir. Bu lekeler, herhangi bir fiziksel rahatsızlık oluşturmasa da kişide dış görünüşü etkilediğinden kozmetik ve psikolojik problemlere neden olabilmektedir.

Cildimizin koyu ya da açık renkte olmasını sağlayan deride bulunan ve melanin adı verilen pigmentlerdir. Bu pigmentlerin homojen dağılımı bir sorun yaratmazken, özellikle görünen bölgelerdeki bölgesel artışları dikkat çekmekte ve bu da kişiyi rahatsız etmektedir.

 

Ciltte Lekelenme Nedenleri Nelerdir?

Melanin pigmentinin belli bölgelerde toplanarak cilt lekelerini oluşturması çeşitli sebeplerden kaynaklanır. Bu lekelerin bir kısmı, güneşin cildimize verdiği hasar (foto yaşlanma), hormonal değişiklikler, ilerleyen yaş, yanlış ürün kullanımı ve yanlış uygulamalar sonucu oluşabilmektedir.
Melazma adı verilen lekeler ise çoğunlukla yanaklar, alın ve göz çevresine yerleşim gösterirler. Genellikle yaşlanma, güneşe maruziyet, gebelik ve doğum kontrol ilacı kullanımı gibi hormonal değişiklikler nedeni ile oluşurlar.

 

Lazerle Leke Tedavisinde Hangi Lazerler Kullanılır ve Nasıl Etki Ederler?

Lazer, kısaca yoğunlaştırılmış ışık demetidir. Renkli ya da renksiz oluşu ve hatta hangi renkte olduğu ışığın dalga boyuna bağlıdır. Bu dalga boyu aynı zamanda ışığın hedefini de belirler. Örneğin bir lazer ışını kırmızı renk tarafından tutulurken, bir başka lazer ışını siyah renk tarafından tutulabilir. Bunu belirleyen dalga boyudur. Bir madde ya da bir doku tarafından tutulan bu ışık enerjisi, tutulduğu yerde ısı enerjisine dönüşerek etki göstermektedir. İşte bu nedenle leke tedavisinde kullanılan lazerlerin hedefi yukarıda sözü edilen melanin pigmentidir. Melanin pigmentini hedef alan bir lazer normal hücreler tarafından tutulmadığından diğer hücrelere zarar vermez.

 

Q-switched Lazer Leke Tedavisindeki Yeri Nedir?

Q-switched lazer teknolojisinin en büyük özelliği; kısa bir sürede son derece güçlü atışlar yapabilmesidir. Q-switched lazer, lazer ışığını kullanarak, etrafındaki normal dokuya zarar vermeden pigmentleri azaltır ya da yok eder. 

 

Lazerle Leke Tedavisinde Dikkat Edilecek Noktalar Nelerdir?

Lazerle leke tedavisi uygulanacak bölgeler güneşten veya bronzlaştırıcı losyonlardan dolayı bronzlaşmış olmamalıdır. Cilt bronz olmamalıdır. Bronz cilde uygulama yapıldığı takdirde ciltte irritasyon oluşabilir. Uygulama sonrası iyileşme dönemi de yaşanmadığı için hasta günlük aktivitelerine rahatlıkla devam edebilmektedir.

 

Lazerle Leke Tedavisi Sonrasında Nelere Dikkat Edilmeli?

Ciltte leke problemi olan tüm hastaların tedavi yapılmasa da mutlaka güneşe maruziyetten kendilerini korumaları mevcut problemin artmaması için gereklidir. Hatta bunu bir yaşam şekli haline getirerek güneş koruma faktörlü kremlerle birlikte güneşin yoğun olduğu mevsimlerde örtücü kıyafetlerden de faydalanarak ek önlemler alınmalıdır.

 

Lazerle Leke Tedavisi Toplam Kaç Seans Uygulanır?

Çiller, yaşlılık lekeleri ve yaygın lekelerin tedavisi için 4-6 seans yeterli olmaktadır. Bazı lezyonlar tamamen kaybolmayabilir ancak lazerle leke tedavisi uygulamasından sonra renkleri önemli oranda açılır.  Çiller ve kahverengi yaşlılık lekeleri genelde başarılı bir şekilde tedavi edilirken, daha derin yerleşimli lekeler, tedaviye dirençli olabilmektedir. 

 

Lazerle Leke Tedavisinin Yan Etkileri Nelerdir?

Lazerle leke tedavisinin önemli sayılabilecek bir yan etkisi yoktur. Kabuklanma ve enfeksiyon oluşumu çok nadir görülür. Tedavi sonrası güneşe direk maruz kalınması halinde ise tedavi edilen lekelerin tekrarlama olasılığı yükselir. Lekelerin tekrarlamasını önlemek ve genel olarak ciltte yeni lekelerin oluşmasını engellemek için cildin güneşe karşı gerekli tüm önlemler alınarak korunması önemlidir.

Sonuç olarak tüm cilt tiplerinde görülen lekelerin tedavisinde Q-switched lazer sistemleri kullanılabilmektedir. Bu uygulama aynı zamanda düzensiz cilt tonunu da düzenler. İşlem öncesi özel bir hazırlık ve işlem sırasında da anestezi kullanımı gerekmez. Ağrı veya hassasiyet oluşturan bir işlem değildir. İşlem sonrası kişi günlük aktivitelerine rahatlıkla dönebilmektedir. Lekede uygulanan tüm tedaviler dikkate alındığında, Q-switched lazerlerle leke tedavisinin, lekelerin geri dönme olasılığının daha az görüldüğü başarılı bir tedavidir.
 

Q-switched Lazer Leke Tedavisindeki Yeri Nedir?