Roller/dermapen ile sivilce izleri nasıl tedavi edilir?

Roller/dermapen ile sivilce izleri nasıl tedavi edilir?

AKNE (SİVİLCE) TEDAVİSİ

 

Akne (Sivilce) Nedir?

Akne ya da diğer adıyla sivilce özellikle gençlerde görülen yaygın bir deri hastalığıdır. İnsan derisinde en sık yüz, boyun, omuzlar, sırt ve göğüs bölgesinde bulunan kıl folikülü (kılın oturduğu yapı) ve eşlik eden sebase bezlerin (yağ içerikli salgı üreten bezler) por adı verilen dışarı açıklığının kapanması veya iltihaplaşması sonucu ortaya çıkar. Akne farklı şekillerde olabilir;

  • Komedon (aknenin göstergesi, küçük, deriden kabarık siyah veya beyaz iltihapsız oluşumlar)
  • Papül (çapları 1cm’den küçük deriden kabarık, sert oluşumlar) 
  • Püstül (çapları 0.5 cm’ye kadar olan iltihap dolu, deriden kabarık oluşumlar)
  • Kist (içi sıvı dolu, bir kapsülle çevrilmiş oluşumlar)

 

Aknenin Nedenleri?

Akne gelişiminde 4 temel faktör sorumlu tutulmaktadır;

  • Folikül çevresini (kılın oturduğu yapı) kaplayan hücrelerin aşırı çoğalmasıyla dışa açıklığı olan porun tıkanması
  • Sebase bezlerin yağlı salgılarının artması
  • Propionibacterium acnes olarak adlandırılan iltihap etkeni bakterinin varlığı 
  • Vücuttaki iltihabi aktivite
  • Genetik yapı da akne oluşumunun nedenleri arasında önemli bir yere sahiptir.

 

Akne Ne Kadar Yaygın?

Akne, ergenlik dönemindeki her on gençten sekizinde görülmektedir. Bu yaşta ortaya çıkan akneler yetişkinlik boyunca da devamlılık gösterebilir. 25 yaş üzeri yaklaşık her on kadından birisi akne hastası, erkeklerde oran yüzde üç olarak görülmekte ve bu oran 50’li yaşlara kadar düşüş göstermemektedir. Akne herhangi bir hayati tehlike yaratmasa da kalıcı yara izlerinin oluşması, düşük benlik anlayışına, depresyona ve endişeye neden olması dolayısıyla fiziksel ve psikolojik açıdan tedavisi büyük öneme sahiptir.

Akne Tanısı Nasıl Konulur?

Akne, muayene ile tanısı konulan bir hastalıktır. Tanıda aknenin tipi, şiddeti, sayısı, vücuttaki yeri, yaşam kalitesini ne kadar etkilediği, bıraktığı yara izinin nasıl olduğu göz önünde bulundurulur. Gerekli görüldüğünde mikrobiyolojik ve hormonal değerlendirme amacıyla laboratuvar testlerine başvurulmaktadır.

Akne ne zmana tedavi edilmelidir?

Sivilce hangi klinik görünümde olursa olsun ve her yaşta mutlaka tedavi edilmelidir. Siyah noktalar ve beyaz minik kabarıklık döneminde tedavi edilirse herhangi bir iz kalmadan iyileşmesi mümkündür. İltihaplı sivilceler ise zaman kaybı olmadan hemen tedavi edilmelidir. Çünkü bu tip sivilcelerde iz kalma riski çok yüksektir.

 

Akne tedavi edildikten sonra tekrar çıkar mı ?

Sivilceler tedavi edildikten sonar tekrar çıkabilir. Önemli olan kişinin cilt tipidir. Sivilce yağlı cilt tipi olan kişilerde daha sık görülmektedir. O nedenle tedavi sonrasında cilt tipine uygun kozmetik ve bakım ürünleri kullanmak önemlidir. Cildin yağ dengesini düzenleyen uygun medical kozmetik ürünler sivilce oluma riskini azaltabilirler.

 

Aknenin Diğer Hastalıklarla İlişkisi?

Akne, diğer hastalıklarla da beraber görülebilmektedir. Adet düzensizliği olan, fazla tüylenme görülen kadınlarda polikistik over olarak adlandırılan hastalık tanıda değerlendirilmelidir. Bu hastalarda testosteron başta olmak üzere hormon, yağ ve şeker düzeyleri ile insülin seviyesi ölçümlenerek tanı konulur.

 

Sivilceleri sıkmak doğru mu?

Sivilcelerin sıkılması kesinlikle doğru bir hareket değildir. Bu şekilde sivilcenin büyümesine neden olmak mümkündür. Basit bir tedavi ile geçilecek sivilcenin iyileşme süresini uzatırsınız ve iz kalmasına yol açabilirsiniz. Temizlik şartlarına uyulmadan yapılan sivilce sıkma işlemi ciltte mikrobik enfeksiyonlara neden olabilir.

 

Kimyasal peeling ile sivilce lekeleri nasıl tedavi edilir?

Derinin dış tabakalarının kimyasal ajanlarla kontrollü hasarı “kimyasal peeling” olarak adlandırılır. Çeşitli asidik ve bazik ajanlar peeling amacıyla deriye uygulanır. Kimyasal peelingde amaç deri tabakalarında istenilen derinliğe kadar hasar oluşturmak ve  yara iyileşmesinin avantajlarından yararlanarak sivilce izlerinin tedavisini sağlamaktır.

Kimyasal peeling sonucu oluşan hasar bölgesinde  yara iyileşmesini sağlayan deriye ait faktörler, yeni bir cilt oluşumuna neden olur. Yeni cilt oluşurken cilde esneklik sağlayan kollajen ve elastik lif yapısının yenilenir. Sivilce izi tedavisi için en çok meyve asitleri, salisilik asit kullanılmaktadır.

 

Roller/dermapen ile sivilce izleri nasıl tedavi edilir?

Roller, dermaroller, dermapen yada olarak isimlendirilen tedavide elle tutulan bir kabzası olan ve bu kabzanın ucunda çok sayıda paslanmaz çelikten oluşan ince iğnelerin olduğu özel bir cihaz kullanılmaktadır. Bu cihaz cilt üzerinde mekanik hareketler ile küçük delikler açar. Cilt üzerinde oluşan bu küçük delikler ile ciltte iyileşme mekanizması uyarılır ve önemli büyüme faktörleri ortama salınır. Bu büyüme faktörleri sayesinde cilt hasarı onarılır ve sivilce izleri tedavi edilir. Dermaroller tedavisi mezoterapi ya da PRP tedavileri ile birlikte uygulanabilir. Sivilce izi tedavisinde dermaroller uygulamasından hemen sonra aynı seansta yapılan PRP uygulamaları oldukça başarılıdır ve çok etkilidir. Sivilce izi tedavisinde dermaroller uygulaması 2-4 hafta aralıklarla toplan 4-8 seans uygulanmalıdır.

Roller/dermapen ile sivilce izleri nasıl tedavi edilir?