Sivilce (Akne) Nasıl Oluşur?
Sivilce (akne) İzi Tedavisi
Günümüzde Akne skarı (sivilce izi) tedavisinde güvenle kullanılan çeşitli tedavi yöntemleri vardır. Önemli olan nokta akne skarı (sivilce izi)'nin iyi analiz edilmesi gerektiğidir. Akne skarı (sivilce izi) tedavisinden önce varsa aktif akne (sivilce) tedavisi yapılmalıdır. Akne skarı (sivilce izi) yüzde en sık deriden çökük, sırtta ise deriden kabarık şekilde oluşur.
Sivilce (akne) nasıl oluşur?
Yağ bezlerinin çok büyük bir kısmı kıl köklerinin içinde bulunur. Bu bezlerin, cilde açılan kanalları vardır. Bu kanallar tıkandığı zaman sivilceler oluşur. Yağ bezlerinden sebum denilen bir madde salgılanır. Yağ yapısında bir madde olan sebum cildi korur. Sebum, kıl kökünden dışarıya çıkamadığı zaman birikir ve sivilce oluşumuna neden olur. Burada biriken bu madde ölü hücrelerin atılmasını engeller ve tıkanıklığa sebep olur. Böylece bakterilerin üremesi için uygun ortam oluşur.
Bu bakterilerin çoğalmasıyla kızarıklık, şişlik ve ağrı oluşur. İltihap meydana gelir. Bu durumun uzun sürmesi sonucu sivilce patlar ve içindeki sıvı dışarı akar.
Yağ üretiminde artış
Sivilcenin oluşumu için aktif yağ üretimi gereklidir. Ergenlik döneminde erkeklik hormonunun (androjen) aşırı uyarısı sonucu yağ bezleri büyür ve yağ üretiminde artış olur. Sivilceli kişiler, normal kişilere göre daha yağlı deri tipine sahiptirler. Aşırı yağ üretimine neden olan bazı hormonlar kız çocuklarında veya bayan hastalarda kıllanma ve adet düzensizliği gibi sorunlara da yol açabilir.
Kıl folikülünde yapışkanlığın artması
Sivilceli hastalarda kıl folikül hücreleri artar ve tıkanıklığa yol açabilir. Klinik olarak siyah noktalar (açık komedonlar) ve beyaz noktalar (kapalı komedonlar) denilen sivilce tipleri bu şekilde meydana gelmektedir.
Derideki mikrobial etkenler
Kıl folikülündeki bazı mikropların birikimi sivilce oluşumuna neden olur. Bu mikropların en önemlisi Propionibacterium acnes olarak bilinmektedir. Diğerleri staphyloccus epidermidis ve Pityrosporum ovale’dir.
İltihap
Sivilceye neden olan bakterilerden salınan bazı maddeler iltihabi reaksiyona yol açar. Bu olay sivilcenin kırmızı kabarık, kistik ve ağrılı şekilde ortaya çıkmasına neden olur.
Sivilceler Kimlerde Görülür?
Özellikle ergenlik döneminde sık görülür. Kızlarda 11-16, erkeklerde ise 14-18 yaşları arasında ortaya çıkmaktadır. Ergenlik dışı her yaşta görülebilir. Stres, güneş ışığı, kozmetik ürünler, bazı ilaçlar (kortizon , B vitaminleri gibi), kadınlarda adet dönemleri sivilce oluşumuna neden olabilir.
Sivilce Ne Zaman Tedavi Edilmelidir?
Sivilce hangi klinik görünümde olursa olsun ve her yaşta mutlaka tedavi edilmelidir. Siyah noktalar ve beyaz minik kabarıklık döneminde tedavi edilirse herhangi bir iz kalmadan iyileşmesi mümkündür. İltihaplı sivilceler ise zaman kaybı olmadan hemen tedavi edilmelidir. Çünkü bu tip sivilcelerde iz kalma riski çok yüksektir.
Sivilceler Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Eğer sivilceler tedavi edilmezse iz bırakma riskleri yüksektir. Erken dönemde tedavi edilmezse iltihaplı büyük sivilcelere dönüşebilirler. Bu büyük, kistik, içi iltihaplı sivilceler iyileşirken iz bırakabilirler. Sivilce izleri ince çukurcuklar şeklinde ya da deriden kabarık şekilde ortaya çıkabilir. Bu görüntü kozmetik görünüm açısından oldukça rahatsız edicidir.
Sivilceler tedavi edildikten sonra tekrar çıkar mı?
Sivilceler tedavi edildikten sonar tekrar çıkabilir. Önemli olan kişinin cilt tipidir. Sivilce yağlı cilt tipi olan kişilerde daha sık görülmektedir. O nedenle tedavi sonrasında cilt tipine uygun kozmetik ve bakım ürünleri kullanmak önemlidir. Cildin yağ dengesini düzenleyen uygun medical kozmetik ürünler sivilce oluma riskini azaltabilirler.