Sivilce Lekeleri Ve Akne İzleri Hakkında

Sivilce Lekeleri Ve Akne İzleri Hakkında

SİVİLCE LEKELERİ VE (AKNE) İZLERİ

Derin ve iltihaplı akneler iz bırakabilmektedir.
Skar yani yara izi oluşumu, meydana gelen hasar sonrası, cildin kendini yenileyip tamir ederken gerçekleşir.
Eğer yara yüzeyselse cilt kendini tamamen yenileyebilmektedir. Ancak özellikle alt deriyi (dermis) etkileyen derin yaralarda iz kalma ihtimali bulunmaktadır.

 

Akne izleri nasıl oluşur?

Akne oluşumunda iltihaplı ve kızarık şişlikler cildi esneterek folikül duvarlarında (kıl kökü duvarında) yırtılmalara sebep olabilir. Eğer yırtılma büyükse ve alt deri (dermis) zarar görmüşse akne izi oluşabilmektedir.

 

Akne izleri nasıl tedavi edilir?

Akne izleri inatçıdır ve herkes için aynı tedavinin işe yaradığını söylemek mümkün değildir.
Akne izinin tedavisi için çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Doktorunuzun önerebileceği yöntemler şöyle sıralanabilir:
Güneş koruyucuların kullanımı; akne izleri cildinizden farklı tonlarda olabilir. Bunu dengelemek için güneş koruyucu kremler ve bazı cilt beyazlaştırıcılar kullanabilirsiniz.
Yumuşak doku dolgu maddeleri; çukur şeklinde olan akne izleri kollajen ya da yağ enjeksiyonu yapılarak daha az belirgin hale getirilebilmektedir. Ancak bu kalıcı bir uygulama değildir. Dönem dönem tekrar edilmesi gerekebilir.

Lazer ile cilt yenileme; bu uygulama ile akne izlerinin giderilmesi ve cilt görüntünüzün iyileştirilmesi mümkün olabilmektedir.
Enerji cihazları; radyofrekans ya da bazı lazer  cihazlar ile cildin üst tabakasına zarar verilmeden akne izleri daha az belirgin hale getirilebilir.
Kimyasal peeling; bu işlemde cildin üst tabakaları soyularak derinlerde akne izlerinin azaltılması sağlanabilir.
İğneleme; derma pen denilen üzerinde mikro-iğneler bulunan cihaz ile cilt altındaki dokular uyarılarak akne izleri azaltılabilmektedir. Basit ve güvenli bir işlemdir. Ancak sonuçları görmek için tekrar uygulamalar gerektirebilmektedir.

Ameliyat; punch eksizyonu denilen minör bir prosedür ile, doktorunuz akne izlerinizi kesip çıkarır, minik dikiş ya da cilt grefti ile izi kapatır. Uygulanan başka bir teknik de; "subsizyon"dur. Subsizyon tekniğinde akne izinin altında yer alan fibroz bağlar, özel iğneler ile koparılır. Bu sayede derin akne izleri daha az belirgin hale gelebilir.
Botoks uygulaması; akne izinin etrafında cilt dokusunda bazen kırışmalar gözlenebilir. Bu alanlarda yapılan botoks enjeksiyonları ile bu görüntü ortadan kaldırılabilir. Botoks uygulamasının da etkisi geçicidir ve bir süre tekrar edilmesi gerekebilir.

Doktorunuzun rehberliğinde; sizin için hangi tedavinin ya da tedavilerin en uygun olduğuna karar verilebilir.

 

Sivilce lekeleri ve Akne izleri

Sivilce lekeleri ve Akne izlerinin oluşumu, Sivilce hem ergenleri hem de yetişkinleri etkileyen önemli bir problemdir. Hafif sivilceler kendiliğinden geçer ve iz bırakmaz. Ama ileri akneli olgularda cilt altında nodüler ve kistik yapılar oluşur. Bu akne odakları iyileştikleri zamanda ciltte çukurlar ve düzensizlikler oluşturur, bu görünüme sivilce lekeleri ya da sivilce izleri denilir. Aynı zamanda da cilt altı yağ dokusunda da erime olur. Bu geri dönüşümsüz bir süreçtir. Bu yüzden sivilceler daha ciltte izler ve çukurlar oluşmadan aktif akne aşamasında tedavi edilmelidir.
Aknenin vücutta bıraktığı hasar hem ciltte hem de cilt altı yumuşak dokuda olabilir. Ciltteki çukurlar ve düzensizlikler yanında cilt yıpranmış, gevşek ve cansız görüntüye bürünür. İleri akne olgularında ciltteki problemlere ek olarak cilt altı yağ dokusunda da erime görülür.

Sivilce lekeleri tedavisinde, lazer ışınını dokuya noktasal odaklar halinde yayılır ve cilt altı dokularının yenilenmesini sağlar. Ciltteki bu yenilenme süreci hem ciltteki düzensizlikleri azaltır, hem de cildin kalitesini artırarak daha sıkı bir yapıya kavuşmasını sağlar.

Sivilce lekeleri için işlem 1 ay arayla 4 – 6 seans uygulanabilir. Uygulama sonbahar ve kış aylarında yapılır, yaz ayları tedavi için uygun bir mevsim değildir. Lazer uygulaması sonrası ciltte hafif bir yanma, kızarıklık ve şişlik oluşabilir, geçicidir. Kısa bir süre sonra cilt normal görünümüne döner. Hasta ertesi gün makyaj yapabilir, duş alabilir. Bol nemlendirici ve güneş koruyucu krem kullanılması tavsiye edilir.
Sivilce lekeleri izleri tedavisinde Hasta uygulama öncesi ve sonrası erken dönemde güneş ışını ve solaryumdan 1 ay süreyle uzak kalmalıdır. Uygulama öncesinde aspirin, isotretionin ve doğum kontrol hapları kullanılmamalıdır. Kişide aktif herpes simpleks (uçuk) çıkarma öyküsü var ise işlem ertelenmelidir.

Yüzdeki ödemi azaltmak için tuzlu soğuk su ile kompres uygulanır. Pullanma dökülünceye kadar her gün 3-4 kez yüze nemlendirici kremler kullanılmalıdır.
Sivilce tedavisi Ankara’da çok az klinikte yapılmaktadır. Tedavide CO2 fraksiyonel lazer cihazı en etkin sonuçların elde edilmesini sağlar. Elde edilen fayda % 30-90 aralığındadır. Akne izlerinin hem sayısında azalma hem derinliklerinde azalma gözlenir. Yüzeyel akne izleri tamamen geçer ve cilt sıkı bir görünüm kazanır.

 

Sivilce izleri lazer tedavisi ile ne kadar iyileşir?

Lazer sivilce tedavisi cildi tam kat yenileyebildiği için sivilce izlerinin azalmasına % 40- 90 oranında katkı sağlar. Akne ya da sivilce izlerinin azaltılmasında günümüzdeki en etkili yöntemlerden biridir.

 

Sivilce lekeleri Lazer tedavisi kaç seanstır?

Lazer uygulaması ayda bir ortalama 4-6 seans uygulanır.
 

Sivilce Lekeleri Ve Akne İzleri Hakkında