Sivilce lekeleri ve Akne izleri

Sivilce lekeleri ve Akne izleri

Sivilce lekeleri ve Akne izleri
Sivilce lekeleri ve Akne izlerinin oluşumu, Sivilce hem ergenleri hem de yetişkinleri etkileyen önemli bir problemdir. Hafif sivilceler kendiliğinden geçer ve iz bırakmaz. Ama ileri akneli olgularda cilt altında nodüler ve kistik yapılar oluşur. Bu akne odakları iyileştikleri zamanda ciltte çukurlar ve düzensizlikler oluşturur, bu görünüme sivilce lekeleri ya da sivilce izleri denilir. Aynı zamanda da cilt altı yağ dokusunda da erime olur. Bu geri dönüşümsüz bir süreçtir. Bu yüzden sivilceler daha ciltte izler ve çukurlar oluşmadan aktif akne aşamasında tedavi edilmelidir.
 
Aknenin vücutta bıraktığı hasar hem ciltte hem de cilt altı yumuşak dokuda olabilir. Ciltteki çukurlar ve düzensizlikler yanında cilt yıpranmış, gevşek ve cansız görüntüye bürünür. İleri akne olgularında ciltteki problemlere ek olarak cilt altı yağ dokusunda da erime görülür.
 
Sivilce lekeleri tedavisinde, lazer ışınını dokuya noktasal odaklar halinde yayılır ve cilt altı dokularının yenilenmesini sağlar. Ciltteki bu yenilenme süreci hem ciltteki düzensizlikleri azaltır, hem de cildin kalitesini artırarak daha sıkı bir yapıya kavuşmasını sağlar.
 
Sivilce lekeleri için işlem 1 ay arayla 4 – 6 seans uygulanabilir. Uygulama sonbahar ve kış aylarında yapılır, yaz ayları tedavi için uygun bir mevsim değildir. Lazer uygulaması sonrası ciltte hafif bir yanma, kızarıklık ve şişlik oluşabilir, geçicidir. Kısa bir süre sonra cilt normal görünümüne döner. Hasta ertesi gün makyaj yapabilir, duş alabilir. Bol nemlendirici ve güneş koruyucu krem kullanılması tavsiye edilir.
 
Sivilce lekeleri izleri tedavisinde Hasta uygulama öncesi ve sonrası erken dönemde güneş ışını ve solaryumdan 1 ay süreyle uzak kalmalıdır. Uygulama öncesinde aspirin, isotretionin ve doğum kontrol hapları kullanılmamalıdır. Kişide aktif herpes simpleks (uçuk) çıkarma öyküsü var ise işlem ertelenmelidir.
 
Yüzdeki ödemi azaltmak için tuzlu soğuk su ile kompres uygulanır. Pullanma dökülünceye kadar her gün 3-4 kez yüze nemlendirici kremler kullanılmalıdır.
Sivilce tedavisi Ankara’da çok az klinikte yapılmaktadır. Tedavide CO2 fraksiyonel lazer cihazı en etkin sonuçların elde edilmesini sağlar. Elde edilen fayda % 30-90 aralığındadır. Akne izlerinin hem sayısında azalma hem derinliklerinde azalma gözlenir. Yüzeyel akne izleri tamamen geçer ve cilt sıkı bir görünüm kazanır.
 
Sivilce izleri lazer tedavisi ile ne kadar iyileşir?
Lazer sivilce tedavisi cildi tam kat yenileyebildiği için sivilce izlerinin azalmasına % 40- 90 oranında katkı sağlar. Akne ya da sivilce izlerinin azaltılmasında günümüzdeki en etkili yöntemlerden biridir.
 
Sivilce lekeleri Lazer tedavisi kaç seanstır?
Lazer uygulaması ayda bir ortalama 4-6 seans uygulanır.
 
Sivilce lekeleri ve Akne izleri