Sivilce Lekesi ve Akne İzi Tedavileri

Sivilce Lekesi ve Akne İzi Tedavileri

SİVİLCE LEKELERİ VE (AKNE) İZLERİ

Yüz güzelliğiniz, dış görünüş imajınıza etki eden en önemli unsurdur. Sivilceler yüzün yağlı, gözenekli, siyah noktalı, irinli, kırmızı ve kahverengi lekeli görünümüne neden olarak kişiyi mutsuz edebilir.
 Sivilce (akne) cildin yağ dengesinin bozulması ve bakteri oluşumu ile gelişen bir cilt rahatsızlığıdır. Akne oluşumunda genellikle ailesel (genetik) nedenler rol oynar. Bazen de yanlış kozmetik ve krem kullanımı, yoğun sigara kullanımı, düzensiz beslenme, hormonal dengesizlik de nedenler arasında yer alır.

Sivilce rahatsızlığında kırmızı kabarık iltihaplı sivilceler yüz bölgesinde kozmetik sorunlara neden olur. Kişinin sivilceyi sıkması veya patlatması yüzde kırmızı ve kahverengi lekeler oluşturarak sorunun daha kötüye gitmesine yol açar. Ayrıca uzun süre iyileşmeyen sivilceler veya aynı bölgede sürekli tekrarlayan akneler deride yüzeyel ve derin izler bırakabilmektedir.

 Belirtmek gerekir ki sivilce tamamen tedavi edilebilen bir cilt rahatsızlığıdır. Fakat sivilce lekeleri ve izlerinin tedavisi tam olarak yapılamayabilir. Bu nedenle sivilceyi iz bırakmadan, leke kalmadan hızlı tedavi etmek önem arz eder.

Sivilce; kıl kökünde bulunan yağ bezlerinin uzun süren iltihabi bir hastalığıdır. 

Başlıca 4 faktör sivilce oluşumuna neden olur; 

 

Yağ üretiminde artış

Sivilcenin oluşumu için aktif yağ üretimi gereklidir. Ergenlik döneminde erkeklik hormonunun (androjen) aşırı uyarısı sonucu yağ bezleri büyür ve yağ üretiminde artış olur. Sivilceli kişiler, normal kişilere göre daha yağlı deri tipine sahiptirler. Aşırı yağ üretimine neden olan bazı hormonlar kız çocuklarında veya bayan hastalarda kıllanma ve adet düzensizliği gibi sorunlara da yol açabilir.

 

Kıl folikülünde yapışkanlığın artması

Sivilceli hastalarda kıl folikül hücreleri artar ve tıkanıklığa yol açabilir. Klinik olarak siyah noktalar (açık komedonlar) ve beyaz noktalar (kapalı komedonlar) denilen sivilce tipleri bu şekilde meydana gelmektedir.

 

Derideki mikrobial etkenler

Kıl folikülündeki bazı mikropların birikimi sivilce oluşumuna neden olur. Bu mikropların en önemlisi Propionibacterium acnes olarak bilinmektedir. Diğerleri staphyloccus epidermidis ve Pityrosporum ovale’dir.

 

İltihap

Sivilceye neden olan bakterilerden salınan bazı maddeler iltihabi reaksiyona yol açar. Bu olay sivilcenin kırmızı kabarık, kistik ve ağrılı şekilde ortaya çıkmasına neden olur. 

 

Sivilceler Kimlerde Görülür?

Özellikle ergenlik döneminde sık görülür. Kızlarda 11-16, erkeklerde ise 14-18 yaşları arasında ortaya çıkmaktadır. Ergenlik dışı her yaşta görülebilir. Stres, güneş ışığı, kozmetik ürünler, bazı ilaçlar (kortizon , B vitaminleri gibi), kadınlarda adet dönemleri sivilce oluşumuna neden olabilir.

 

Sivilce Ne Zaman Tedavi Edilmelidir?

Sivilce hangi klinik görünümde olursa olsun ve her yaşta mutlaka tedavi edilmelidir. Siyah noktalar ve beyaz minik kabarıklık döneminde tedavi edilirse herhangi bir iz kalmadan iyileşmesi mümkündür. İltihaplı sivilceler ise zaman kaybı olmadan hemen tedavi edilmelidir. Çünkü bu tip sivilcelerde iz kalma riski çok yüksektir. 

 

Sivilceler Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Eğer sivilceler tedavi edilmezse iz bırakma riskleri yüksektir. Erken dönemde tedavi edilmezse iltihaplı büyük sivilcelere dönüşebilirler. Bu büyük, kistik, içi iltihaplı sivilceler iyileşirken iz bırakabilirler. Sivilce izleri ince çukurcuklar şeklinde ya da deriden kabarık şekilde ortaya çıkabilir. Bu görüntü kozmetik görünüm açısından oldukça rahatsız edicidir.

 

Sivilceler tedavi edildikten sonra tekrar çıkar mı?

Sivilceler tedavi edildikten sonar tekrar çıkabilir. Önemli olan kişinin cilt tipidir. Sivilce yağlı cilt tipi olan kişilerde daha sık görülmektedir. O nedenle tedavi sonrasında cilt tipine uygun kozmetik ve bakım ürünleri kullanmak önemlidir. Cildin yağ dengesini düzenleyen uygun medical kozmetik ürünler sivilce oluma riskini azaltabilirler.

 

Sivilce izlerinden kurtulmak mümkün mü?

Sivilceler zamanında tedavi edilmediği zaman iz bırakarak iyileşirler. Derin ve iltihaplı sivilceler daha çok iz bırakma riskine sahiptir. Sivilce izleri farklı şekillerde ortaya çıkabilir: deride çukurcuklar şeklinde ya da deriden düzensiz kabarıklıklar şeklinde gibi. Eğer sivilceler zamanında ve uygun bir şekilde tedavi edilirse iz kalma riski oldukça azalır. Eğer sivilceler iyileştikten sonra iz kalmışsa bu izleri tedavi etmek mümkündür. Sivilce izi tedavisi için kimyasal veya enzimatik soyma işlemleri, cildin hasarlı dokusunun ortadan kaldıran soyucu kremler, dermaroller ya da dermapen tedavisi, lazer tedavileri, iğneli radyofrekans uygulamaları yapılabilir. 

Sivilce Lekesi ve Akne İzi Tedavileri