Sivilce Nedir? Neden Oluşur?

Sivilce Nedir? Neden Oluşur?

SİVİLCE  NEDİR ?

Sivilce denildiği zaman aklımıza ilk olarak yüzümüz gelir. Tüm cilt bakım rutinimizi de buna göre ayarlarız. Cilt lekeleri ve sivilcelerden kurtulmak için yüzümüze bir çok ürün uygularız ya da evde kendimiz doğal malzemelerden maskeler yaparız. Peki ya vücudumuzda oluşan akne ve sivilceler? Vücudumuzda oluşan sivilce ve lekeleri de göz ardı etmememiz, yüzümüze gösterdiğimiz özeni vücudumuza da göstermemiz gerekir. Vücutta, özellikle sırt ve kalça bölgeleri sivilcenin en yaygın görüldüğü bölgelerdir. En iyi ihtimal ile bu sorunla hiç karşılaşmamış olanlar bile, bu sivilcelerden tek tük nasibini almıştır.

 

SİVİLCE NEDEN OLUŞUR ?

Yüzümüzde ve vücudumuzda sebum salgılayan yağ bezleri bulunur. Bu yağ bezleri, avuç içleri ve ayak tabanlarımız hariç, gözeneklerin içinde yer alır. Cilt hücreleri yenilenirken sürekli olarak büyüdüğünden, cildin dışında ölü hücrelerin dökülmesi beklenir. Ama bazen ölü hücreler dökülmez, gözeneklerin içinde kalırlar ve sebum ile birleşerek gözenekleri tıkarlar. Tıkanmış gözenekler de sivilce ya da akne olarak hayatımıza girerler. Tabii ki sivilce oluşumunda payı olan bir çok diğer etkeni de unutmamak gerekir. Giyindiğimiz kıyafetlerin vücudu tamamen sarması ya da spor sonrası hemen duş alamamak gibi, günlük hayatta dikkatimizi çekmeyen ama önemli etkenler de vardır.

 

ERGENLİK SİVİLCELERİ

Sivilce ergenlik döneminde hem kız hem de erkek çocuklarda görülmektedir. Sivilce oluşumunun en önemli nedeni yağlı cilt yapısıdır. Ergenlik döneminde ortaya çıkan hormonal dengesizlikler yağ bezlerinin çalışma düzenini bozar. Cilt üzerinde bulunan P.acnes adı verilen bakteriler, aşırı yağ üretimi olan ciltte iltihaplı sivilcelerin oluşumuna neden olur. Ergenlik sivilcesinin tedavisi yaşa, sivilce yaygınlığına ve sivilce tipine bağlı olarak değişmektedir. Özellikle geç yaşlarda ortaya çıkan ve şiddetli seyreden durumlarda androjen düzeyleri normalin üstünde bulunmuştur. Polikistik over sendromunun da akne ile ilişkili olabileceği bilinmektedir. Beslenmenin yağ bezi aktivitesinde etkili olabileceği düşünülmüş ancak böyle bir bağlantı ne hayvanlarda ne de insanlarda gösterilememiştir.

 

SİVİLCE NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Nedeni tam olarak bilinemeyen akne vulgarisin oluş mekanizmalarına yönelik çok sayıda tedavi seçeneği bulunmaktadır. Klinik tablonun şiddetine ve hastanın durumuna, psikolojik olarak akne vulgaristen etkilenme durumuna göre haricen veya sistemik tedaviler uygulanabilmektedir. Akne lezyonların büyük bölümü haftalarca sürebilen lekeler bırakarak, kalıcı bir iz oluşmaksızın iyileşebilmektedir. Ancak bazı akneler, özellikle de çok oynananlar kalıcı iz bırakabilirler. Akne izi kalma olasılığı erken ve etkili tedavi yapıldığında azalmaktadır. Aknenin başlangıcı ile tedaviye başlanması arasındaki süre üç yılı aşıyorsa iz kalma riski daha da artmaktadır.

 

SİVİLCE TEDAVİSİ;

sivilce oluşumuna neden olan mekanizmada rol oynayan faktörlere yönelik olmalıdır. Bu faktörler; kıl foliküllerinin kalınlaşması, aşırı sebum (yağ salgısı) üretimi, P. acnes gibi mikroorganizmaların varlığı ve yangısal reaksiyon olarak sayılabilir. Akne vulgarisin derecesini ve şiddetini belirlemek tedavinin seçimi konusunda ilk adımdır.Akne tedavisindeki amaç, derideki yangısal cevabı geriletmek, iz oluşumunun engellenmesi ve deri belirtilerinden dolayı ortaya çıkabilecek sosyal izolasyondan hastayı korumaktır.Akne tedavisi uzun sürelidir ve kısa dönemde mucizevi sonuçlar beklenmemelidir. Tedavi için seçilen yöntem ne olursa olsun sabırla ve düzenli olarak uygulamak çok önemlidir.

Akne vulgaris tedavisinde en erken cevap bir ay içinde alını. Ancak %80’in üzerinde iyileşme sağlanması için en az 6 ay tedaviye devam edilmelidir. Akne tedavisinde hastalara diyet önerilmezken aşırı terleme ve güneş ışınlarının akneyi arttırabileceği uyarısı yapılır.

Sivilce Nedir? Neden Oluşur?